Curcan cu lamaie si cuscus

Cand cumperi un curcan mic faci economie: obtii mai multe portii decat in cazul in care ai folosi un pui
 
<p>
Portii 8
Timp de preparare: 20 de minute, plus 10 minute muiere
Timp de gatit: circa 1 3/4 ora

Ingrediente:

4 lamai mari
340 g cuscus
1 lingurita curcuma
1 lingurita chimion macinat
1 lingurita scortisoara macinata
900 ml bulion fierbinte de pui sau curcan, preferabil preparat in casa
115 g caise uscate tocate
4 linguri menta proaspata
1 curcan, circa 2,25 kg, fara maruntaie
150 ml vin alb
sare si piper
fire de menta proaspata, pentru ornat

Preparare:

Se taie lamaile in jumatate si se storc intr-un borcan. Se scot membranele si pulpa din fiecare jumatate de lamaie, pentru a obtine o cochilie curata. Se reteaza o feliuta subtire de coaja la baza fiecarei jumatati, pentru ca acestea sa poata sta ferm. Se pun deoparte.

Se pune cuscusul intr-un castron de dimensiuni medii. Se adauga 4 linguri suc de lamaie, condimentele, 750 ml bulion, caisele si menta si se amesteca bine. Se lasa 10 minute la muiat sau pana cand cuscusul a absorbit tot lichidul.
Se incalzeste cuptorul la 200°C. Se pune curcanul pe un grilaj, intr-o tava de copt, si se toarna peste el 150 ml apa fierbinte.
Cand cuscusul este gata, se foloseste o lingura pentru a umple cu o parte din el, prin orificiul de la gat, cavitatea curcanului (nu se indeasa prea tare umplutura). Se fixeaza faldul de piele sub pasare cu ajutorul varfurilor aripilor. Se toarna 2 linguri suc de lamaie peste curcan (restul de suc se congeleaza pentru o folosire ulterioara). Se acopera lejer curcanul cu folie metalica unsa cu ulei si se coace 1 3/4 ora. In acest timp, se umezeste ocazional cu sucul din tava, pentru a-l pastra suculent. Se scoate folia in ultimele 30 de minute ale timpului de gatit, pentru a rumeni pasarea. La sfarsit, se testeaza curcanul infigand un cutit in partea cea mai carnoasa a pulpei; sucul ce curge ar trebui sa fie limpede. Daca este roz, se continua gatitul, testand carnea la fiecare 10 minute.
Intre timp, se umplu jumatatile de lamaie cu cuscus, presand cu grija si cladind o movilita in varful fiecareia. Se intinde restul de cuscus intr-un platou mic, termorezistent, si se asaza deasupra jumatatile de lamaie umplute. Se acopera lejer cu folie si se pune in cuptor, ca sa se incinga bine, in ultimele 20 de minute ale timpului de gatit pentru curcan.
Cand curcanul este gatit, se scoate din tava si se lasa 10 minute, la odihna. Se indeparteaza grasimea de la suprafata sucului din tava, apoi se adauga sherryul si restul de 150 ml bulion. Se da in clocot, pe ochiul aragazului, racaind particulele prajite, lipite de fundul tavii. Se fierbe sosul 5 minute, apoi se asezoneaza dupa gust.
Se feliaza curcanul si se serveste cu jumatatile de lamaie umplute cu cuscus, ornat cu fire de menta, cu cuscus si stropit cu sosul din tava.

Cateva idei:

• Pentru a prepara un pui picant, umplut cu cuscus in stil marocan, inlocuiti caisele cu cate 55 g stafide sultanine si seminte de pin prajite. Folositi un amestec de coriandru si patrunjel, tocate, in locul mentei. Omiteti curcuma si adaugati 1/2 lingurita ardei iute uscat, macinat.
• Dati curcanului o aroma mediteraneeana,
largind pielea de pe piept si inserand sub ea felii de lamaie inmuiate in gremolata (coaja rasa de la 1 lamaie, 2 catei de usturoi tocati si 3 linguri patrunjel tocat).
• In loc de mixtura de cuscus, incercati retetele de umpluturi de la pp. 24–25.

Avantaje:

• Cuscusul are continut mic de grasimi si mare de carbohidrati cu amidon. Are indice glicemic mic, ceea ce inseamna ca este descompus incet de catre organism, eliberand treptat energia in fluxul sangvin.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>
Vote it up
139
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza