Curatenie fara substante toxice

Expunerea copiilor la poluantii din casa este de zece de ori mai periculoasa decat in cazul adultilor 
 
<p>Casa poate deveni un loc unde copilul poate fi expus cu usurinta la substante chimice sau toxice, se arata pe MedLive.ro
Ne petrecem o parte considerabila din timp in casa, iar aerul pe care il respiram poarta in el urmele produselor pe care le folosim pentru curatenie ori ingrijire, dar si elementele pe care le aducem de afara. Conform cercetarilor, expunerea copiilor de varsta fragede la poluantii din casa este de macar 10 de ori mai periculoasa decat in cazul adultilor, insa nici acestia din urma nu sunt in siguranta.
Printre substantele toxice cele mai periculoase ce se pot gasi in casa se numara plumbul si pesticidele. Studiile arata ca expunerea prelungita la aceste substante are efecte negative asupra sistemului nervos central, poate declansa afectiuni precum astmul dar si alte probleme de sanatate, precum infertilitatea la adulti. Praful reprezinta una dintre principalele surse de expunere a copiilor la alergeni, plumb, pesticide, bacterii etc.
Pentru a te asigura ca locuiesti intr-un mediu curat si sanatos, WebMD vine cu urmatoarele sugestii:
1. Tine sub control praful din casa
Covoarele si mochetele reprezinta unele dintre marile depozite de praf din casa. De aceea se recomanda, pe cat posibil, inlocuirea acestora cu podele din lemn, gresie sau chiar linoleum, de preferinta nu de vinil. In cazul in care nu puteti renunta la covoare, atunci este indicat sa le curatati temeinic cat mai des. Folositi un aspirator bun pentru a aduna praful, acordand o atentie deosebita colturilor, imbinarilor si spatiilor de sub mobile. Curatati dupa fiecare utilizare sacul si filtrul aspiratorului.
2. Renunta la fumatul in casa
Fumatorii stiu prea bine la ce se expun atunci cand fumeaza. Acest obicei ii afecteaza insa si pe cei din jur, cu precadere pe copii atunci cand se fumeaza in casa. Fumatul secundar pare sa fie unul dintre cei mai importanti factori declansatori ai astmului la copii, sustine dr. Philip Landrigan din cadrul Scolii de Medicina Mount Sinai din New York. Prin urmare, daca nu doriti sau nu reusiti sa va lasati de fumat, incercati sa nu o faceti totusi intr-o casa in care se afla copii.
3. Nu folosi pesticide
Pesticidele sunt folosite in casa si/sau gradina pentru a indeparta gandacii de bucatarie, furnicile, soarecii etc. De asemenea, in gradina se mai folosesc si ierbicide pentru a indeparta buruienile. Supraexpunerea la toate aceste substante este periculoasa pentru cei mici cauzand probleme de invatare, astm si afectand dezvoltarea creierului.
Specialistii recomanda luarea de masuri preventive astfel incat sa nu se ajunga la infestari: nu lasati vasele nespalate, indepartati firmiturile si orice urme de mancare de pe mese, podele etc., pastrati mancarea bine impachetata, reparati robinetele sau tevile care picura. Atunci cand masurile de preventie dau gres, incercati sa folositi substante cat mai putin toxice pentru oameni. Apelati, daca este cazul, la ajutorul unui specialist. Daca recurgeti la substante chimice, incercati sa indepartati copilul din casa pe perioada in discutie.
4. Evita folosirea produselor toxice pentru curatenie
Cele mai multe produse de curatenie ii atentioneaza pe utilizatori ca sunt toxice – contin un amestec de substante chimice periculoase pentru organism. Din nefericire, acestea pot afecta sanatatea si in lipsa ingerarii sau a contactului direct. Ele pot polua aerul din casa afectand in primul rand copiii, chiar daca noi le asociem mirosul cu gandul de “curat”.
Incercati sa folositi, pe cat posibil, produse care nu contin amoniac sau clor. Puteti incerca sa utilizati pentru curatenie otet pentru a indeparta grasimile si depozitele de sapun, sau pentru a curata geamurile, bicarbonat de sodiu pentru a curata faianta, apa oxigenata pentru a scoate petele, acid boric pentru mucegai etc. </p>
Vote it up
836
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza