Curățenia de primăvară

Anne Roumanoff este o cunoscută umoristă franceză
 

Primăvara ne cuprinde acea nevoie de a curăţa şi de a aranja tot ce ne înconjoară, ca pentru un nou început. De obicei, încep cu camera fiicei mele adolescente.

Soţul meu îşi strecoară capul pe uşă. „Stai liniştit, nu facem decât nişte curăţenie“, îi spunem la unison. Ceea ce nu-ţi sare în ochi din prima, pentru că, înainte de curăţenie, trebuie să faci ordine. Trecem, rând pe rând, în revistă toate mărunţişurile strânse de fiica mea: mostre deschise de produse cosmetice, o gumă de şters parfumată, un ceas deşteptător fără baterii, o revistă cu coperta îndoită după o vizită la baie, un DVD fără carcasă, paracetamol expirat, teme mototolite care nu ne-au fost arătate, o carte cu exerciţii lite-rare din generală, un gloss de buze fără capac... Fiecare obiect, oricât de banal, are valoare sentimentală şi trezeşte amintiri: „Îţi aduci aminte când am cumpărat asta?“

Vorbim, dezbatem, aruncăm lucruri, apoi ne răzgândim. La finalul zilei, camera arată ca într-o scenă din filmul Apocalipse Now. Pe jos sunt împrăştiaţi saci de gunoi, înconjuraţi de mormane de haine.

„Parcă trebuia să faceţi curăţenie, dar e mai rău ca înainte!“, spune soţul meu, nervos. Terminăm treaba pe la zece seara, extenuate, transpirate, dar fericite.

„Dacă aţi face câte puţin, din timp, n-aţi mai munci atât“, remarcă soţul meu. Bărbaţii chiar nu înţeleg ce înseamnă, de fapt, curăţenia de primăvară. Tocmai pentru că este foarte, foarte solicitantă, o faci doar o dată pe an.

 

Anne Roumanoff este o cunoscută umoristă franceză. Trăieşte la Paris.

 

Vote it up
140
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza