Cuprul contribuie la formarea colagenului

Cuprul se gaseste in cel putin 15 proteine din corpul omenesc
 

Esential in prevenirea bolilor cardiovasculare, in mentinerea sanatatii pielii si a culorii parului si crescand fertilitatea, cuprul se gaseste in cel putin 15 proteine din corpul omenesc. Dar unii nutritionisti spun ca exista multe cazuri de carenta a acestui nutrient important.

Ce este.
Cuprul, metalul maro-roscat maleabil folosit in mod obisnuit pentru vase de gatit si lucrari de instalatii, este prezent si ca microelement in tot corpul omului. Acest mineral se gaseste ca supliment nutritional sub forma de carbonat, citrat si gluconat. Desi cuprul poate fi obtinut dintr-o gama larga de alimente, dietele tipice au un continut scazut de cupru pentru ca alimentele care sunt sursa cea mai buna, cum ar fi molustele si crustaceele, ficatul, cerealele integrale, fasolea, nucile, alunele si semintele, nu se consuma frecvent.

Cum actioneaza.
Cuprul este esential in formarea colagenului, o proteina de baza din oase, piele si tesutul conjunctiv. El joaca un rol important in dezvoltarea globulelor rosii ale sangelui, poate ajuta organismul sa foloseasca fierul inmagazinat si poate sa creasca imunitatea si fertilitatea. Implicat in sintetizarea melaninei (pigmentul natural care se gaseste in par, piele si ochi), cuprul ajuta si la o buna pigmentare.

Profilaxie:
Cercetarile arata ca el poate preveni cresterea tensiunii arteriale si tulburarile ritmului cardiac (aritmii). Iar unii cercetatori cred ca poate proteja tesuturile de vatamarile produse de radicalii liberi, ajutand la prevenirea cancerului, a bolilor de inima si a altor afectiuni. Un aport suficient de cupru poate ajuta si la mentinerea unui nivel scazut al colesterolului.

Beneficii suplimentare:
Cuprul este necesar pentru sintetizarea multor enzime, si in special superoxid dismutaza (SOD), care pare sa fie unul dintre antioxidantii cei mai puternici ai organismului. Poate preveni si pierderea de masa osoasa care poate duce la osteoporoza.

Vote it up
143
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza