Cum te feresti de capcanele unui card

Banii de plastic sunt tot mai des folositi si in Romania. Aceasta face din carduri tinta preferata a hotilor.Foto: The Reader's Digest Association, Inc./GID
 

<p>Cand Roxana Hoarca a iesit pe usa casei, grabindu-se spre taxiul care avea s-o duca la serviciu, in luna august a acestui an, nici nu banuia ca aceasta cursa o va costa, in cele din urma, mult mai mult decat facea. In fapt, de sute de ori mai mult. Tanara de 28 de ani, inspector de resurse umane la o mare companie din Bucuresti, avea masina in service in ziua aceea, drept pentru care a fost nevoita sa apeleze la serviciile unui taxi.

Pe drum insa, a realizat ca nu dispune de bani cash pentru a plati cursa. A decis sa opreasca la bancomatul unei banci, pentru a extrage bani de pe cardul de debit pe care-si primea lunar salariul. Roxana a retras cateva sute de lei, asezand banii in geanta, se-parat de portofel, si a plecat mai departe catre serviciu, cu taxiul.

Abia in jurul pranzului, pe cand se afla deja la birou, a constatat, cu surprindere, ca-i lipsea portofelul. Cu tot cu card. "Am sunat imediat la banca si am cerut sa-mi prezinte situatia contului", povesteste Roxana. Nu mica i-a fost mirarea cand a constatat ca balanta acestuia e pe zero, in conditiile in care avea 2.500 de lei, cu tot cu descoperirea de cont de care dispunea pe acest card. "Pe extrasul de cont apareau, intr-o ora si un sfert, nu mai putin de patru extrageri de la diferite bancomate, din care unul tocmai din Oradea (oras aflat la aproape 600 de kilometri distanta - n.a.). E greu de descris revolta pe care am simtit-o in mine. Cineva imi furase cardul si banii!", a spus Roxana.

Si nu oricum. Cardul ei de debit fusese nu doar furat, odata cu portofelul, ci si clonat, dupa comiterea sustragerii.  In cele mai multe cazuri, se pare ca hotii ajung sa transfere informatiile de pe cardul sustras catre alte locatii, astfel incat "colegii lor" sa poata realiza un duplicat fals (clona - n.a.) si sa extraga sume de bani din bancomate aflate la sute de kilometri distanta.

In ultimii cinci ani, "banii de plastic" au inceput sa cucereasca din ce in ce mai mult spatiu in portofelele romanilor, tara noastra fiind de altfel unul dintre statele europene cu cea mai mare crestere a numarului de carduri, dar si a valorii tranzactionate cu acest instrument de plata modern - peste 80% fata de anul trecut, conform datelor Bancii Nationale. Aceeasi statistica arata ca, la jumatatea acestui an, erau in circulatie peste 12,8 milioane de carduri. Dintre acestea, mai bine de 10 milioane sunt carduri de debit, iar mai bine de 75% din plati se fac dintr-un cont de debit, fata de 20% din cazuri cand se foloseste un cont de credit.
Anca Hasegan, responsabil comunicare Raiffeisen Bank, sustine ca, in prezent, se inregistreaza o crestere treptata a gradului de utilizare a cardurilor pentru plati la comercianti in comparatie cu utilizarea pentru retrageri numerar. "Valoarea medie a unei tranzactii la comercianti este de circa 150 de lei, atat in cazul cardurilor de debit, cat si pentru cele de credit", declara Anca Hasegan. Altfel spus, romanilor a inceput sa le placa sa mearga la shopping cu banii de plastic.

Hotii nu lovesc la intamplare

In acest context, cardurile au devenit tinta preferata a hotilor, iar acestia lovesc rapid si nu o fac la intamplare. La inceputul lunii mai a acestui an, peste 100.000 de clienti ai unei banci, dintre care 1.500 de politisti, dar si procurori sau deputati, s-au trezit cu cardurile de salarii  blocate dupa ce banca a primit zeci de reclamatii privind retrageri neautorizate din conturile de card. "Putem spune cu certitudine ca s-au folosit clone ale cardurilor", au declarat atunci anchetatorii.

Cea mai mare parte a extragerilor s-a facut la bancomate din Bulgaria, intr-o singura zi, ceea ce a si atras atentia reprezentantilor bancii, care, in numai cateva ore, au restrictionat toate cardurile de tipul respectiv. Valoarea totala a fraudei s-a ridicat la aproximativ 300.000 de euro. Cercetarile efectuate de politisti ulterior si prezentate de presa au scos la iveala faptul ca mai multe grupari mafiote au pus mana prin diverse metode ilicite pe datele confidentiale ale clientilor bancii, folosindu-le pentru a crea clone ale cardurilor pe plastice similare aduse din Asia.

Din pacate, putine lucruri se pot face pentru ca cineva sa previna astfel de furturi. Dar acestea pot fi evitate de fiecare dintre noi, daca folosim mai atent cardul si daca avem grija cum il folosim si, mai ales, unde-l pastram.

In vara anului 2006, Elena Matei, din Targoviste, se afla intr-un club de noapte, cand, intr-un moment de neatentie, cineva i-a furat poseta pe care o lasase pe masa la care se afla impreuna cu niste prieteni. In mai putin doua ore, hotii i-au folosit cardul de debit pe care il avea in poseta la POS-ul unui magazin dintr-un mare centru comercial, dupa cum avea sa afle ulterior de pe extrasul de cont. Acest lucru e posibil din cauza ca magazinele care nu mai solicita si introducerea codului de protectie al cardului (PIN), atunci cand clientii cumpara un produs, s-au inmultit. Paradoxal, aceasta masura a fost perceputa ca un progres tehnologic, ca un avantaj pentru sprijinirea clientilor cu card. In timp, se dovedeste ca tocmai acest lucru le poate goli fraudulos cardurile.

Tanara de 27 de ani, care era pe atunci functionara in cadrul bancii emitente, a reusit abia la prima ora a diminetii sa-si suspende cardul. "Nu exista pe atunci serviciul non-stop de asistenta carduri, asa cum e acum, drept pentru care hotii au facut cumparaturi nestingheriti. Am avut noroc insa ca n-au cheltuit decat 100 de lei din descoperirea de 1.500 de lei pe care o aveam atasata contului de card", spune Elena Matei, care lucreaza acum ca ofiter intr-o companie de asigurari.

Nu uita de garantii

Planuindu-si o binemeritata vacanta in strainatate, Radu Barza, din Sibiu, si-a rezervat, in urma cu trei luni, pe internet doua bilete de avion pentru care a achitat aproximativ 1.000 de lei, plata fiind facuta online prin intermediul cardului sau.

Doua zile mai tarziu, tanarul de 21 de ani, specialist in vanzari de publicitate, a plecat apoi in oras pentru a-si face cumparaturile de vacanta. Intr-unul dintre magazine, Radu s-a trezit ca nu poate sa cumpere o geanta de voiaj de 200 de lei, cardul sau fiind refuzat la plata, pe motiv ca fondurile sunt insuficiente. "E imposibil, va asigur ca sunt suficienti bani, doamna!", i-a spus vanzatoarei, stiind ca mai dispunea de cel putin 1.000 de lei pe card. Aceasta a verificat din nou, insa rezultatul a fost identic: "Fonduri insuficiente".

Contrariat, Radu a fugit pana la primul bancomat care i-a iesit in cale pentru a-si verifica soldul. A constatat cu stupoare ca-i lipsesc 1.000 de lei (n.a. - aproximativ 280 de euro) din fondurile de care dispunea in contul de card. A sunat imediat la banca pentru a afla ce se intampla. "Stiam ca in contul meu se aflau initial aproximativ 2.000 de lei. In momentul in care am facut plata pe internet, banca mi-a rezervat suma de 1.000 de lei pentru biletele de avion. Mai tarziu, cand compania a emis factura pentru cele doua bilete de avion, banca n-a mai facut plata din banii rezervati, ci direct din cont", marturiseste Radu.

El spune ca, practic, a platit de doua ori biletele de avion, iar suma ramasa "in asteptare" n-a mai fost disponibila in contul curent. Situatia s-a rezolvat doua zile mai tarziu, timp in care Radu Barza a fost privat de banii sai printr-o metoda care poate parea surprinzatoare. </p>

Vote it up
1289
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza