Cum mancam in sezonul rece

Dupa mesele copioase, medicii recomanda consumul unei cesti de cafea sau a unui ceai din plante
 

<p>Medicii nutritionisti recomanda ca, iarna, cand mancam ceva mai consistent, sa consumam alternativ si echilibrat alimente si bauturi traditionale in locul preparatelor de tip fast-food si a sucurilor industriale, chiar daca tentatiile sunt mari, iar oferta diversa. "Ar fi bine ca, in acest interval, sa fie evitate merdenelele, preparate tip pizza sau fast-food si, nu in ultimul rand, bauturile industriale si dulciurile concentrate. Este preferabil un pahar cu vin natural decat un suc galben, roz sau verde", spune dr. Simona Tivadar, medic nutritionist de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

In plus, medicul completeaza ca, pentru a evita crizele biliare provocate de consumul in exces al alimentelor si al bauturii, este necesara o hrana cat mai echilibrata, in care alimentele mai grele sa alterneze cu multe fructe, legume si ceaiuri din plante. O alta recomandare este aceea ca oamenii sa manance cate putin, de mai multe ori pe zi, fie si la un interval de trei ore si, obligatoriu, una din mese sa fie alcatuita numai din fructe. Mai mult, potrivit dr. Tivadar, este contraindicat sa mancam la o singura masa produse cu maioneza, icre, carnati, salata boeuf, piftie, sarmale, carne de porc si dulciuri concentrate. Bauturile alcoolice pot fi consumate in functie de alimentele ingerate, dar nu in cantitati exagerate.

La sfarsitul mesei, este indicata o ceasca de cafea neagra sau un pahar dintr-o bautura alcoolica pe baza de plante, ambele lichide avand proprietatea de a usura digestia. Medicul nutritionist interzice categoric consumul bauturilor energizante. "Recomand ceaiuri din plante, care pot avea acelasi efect tonic, respectiv un ceai negru", conchide specialistul in nutritie.</p>

Vote it up
248
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza