Cum functioneaza radioul si televiziunea

Te-ai intrebat vreodata ce ascunde in spate un banal aparat de radio? Dar un televizor? Reader’s Digest iti ofera raspunsurile
 

<p>Principiile functionarii radioului

Undele sonore sunt transformate de un microfon in impulsuri electrice. Acestea sunt suprapuse pe o unda radio (unda purtatoare), generata de un oscilator. Unda radio combinata (modulata) este difuzata de o antena mare, montata pe un st]lp de transmisie.

Unda radiodifuzata e detectata de un radioreceptor acordat pe frecventa undei purtatoare. In receptor, impulsurile electrice ale undei sonore sunt separate de cele purtatoare cu ajutorul unui demodulator, amplificate si transformate iar in unde sonore, de un difuzor.

In modulatia de amplitudine (AM), amplitudinea (puterea) undei purtatoare e modificata pentru a corespunde tensiunii semnalului sonor. In modulatia de frecventa (FM), este modificata frecventa undei. Astfel se reduc interferentele. Semnalul cel mai clar se obtine prin radiodifuziunea audio digitala (DAB), in care unda sonora este transformata intr-o secventa de biti. Acestia sunt decodificati de un circuit integrat, aflat in receptor.

Cum functioneaza televiziunea

Imaginile de la camera de luat vederi divizate in rosu, verde si albastru – sunt baleiate electronic in 525 sau 625 de linii. Semnalele de culoare se combina cu un semnal audio (pentru sunet), un semnal de sincronizare si o unda radio.

Semnalul transmis e receptionat de televizor, care reconstituie imaginea folosind tunuri electronice. Ele baleiaza ecranul pe linii, producand iluminarea benzilor fosforescente rosii, verzi si albastre.</p>

Vote it up
324
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza