Cum functioneaza mintea inventatorilor

Ne minunam de ceea ce realizeaza acestia, dar nu intelegem cum gandesc. Afla cum ajung ei sa ne uimeasca
 

<p>Thomas Edison spunea: "Ca sa inventezi, ai nevoie de doua lucruri: o imaginatie bogata si un teanc de vechituri". In cazul canadianului Mike Kelly, a mai fost nevoie si de un viscol.

Era o zi rece de iarna din 1986, cand nici Kelly, nici stergatoarele sale de parbriz si nici cariera sa nu prezentau prea mare stabilitate. Ningea si gheata se prinsese de lamele stergatoarelor. Kelly a scos capul pe geam si a intins mana, incercand sa scuture gheata. Din cauza ca si-a abatut atentia de la drum, era sa intre in parapet.

Cand a ajuns acasa, Kelly, care era director de vanzari, s-a intrebat cum ar putea sa indeparteze ghea­ta de pe stergatoare doar actionand un intrerupator din interiorul masinii.

Acasa, in garaj, a lipit cu banda izolatoare un aparat electric de masaj pentru spate de stergatorul cu pricina si apoi l-a conectat la priza pentru a-l face sa vibreze. "Incercam sa simulez ceea ce facusem manual", spune Kelly. Dar aparatul de masaj era prea puternic. "Era sa-mi rupa stergatoarele in doua", isi aduce el aminte.

Dupa 16 ani si dupa proiectarea a mai mult de 100 de prototipuri, aparatul de indepartat gheata de pe stergatoare prin vibratii, inventat de Kelly, a avut succes pe piata. Versiunea industriala a produsului este comercializata in prezent in industria de camioane, iar o versiune pentru consumatori poate fi achizitionata de la reprezentantele Ford. Mecanismul cu vibratii (Shaker), un cilindru mic cu dimensiuni de 2,5 centimetri, se fixeaza cu cleme de un brat al stergatorului si este alcatuit dintr-un motor, o sarcina neechilibrata si un comutator, pentru a fi manevrat din interiorul vehiculului. Prin activarea motorului, greutatea se roteste, ceea ce face ca stergatorul sa vibreze si, ca urmare, gheata sa se desprinda.

Acestea sunt mecanismele interne ale aparatului. Dar ce se poate spune despre cele ale inventatorului? Pe Kelly l-au inspirat probabilitatea de a avea un accident si provocarea de a rezolva o problema. El a inceput experimentele cu "un teanc de vechituri", la care a a­daugat si imaginatia.

Ce anume starneste aceasta ima­gi­natie si declanseaza mecanismele in mintea inventatorilor? Iata cinci  feluri in care gandesc ei:

1. Se intreaba mereu "ce ar fi daca?"

Impulsul de a inventa isi are radacinile intr-o fire nelinistita, in nevoia de a experimenta doar pentru a vedea rezultatul. Asa a fost si pentru Willard Boyle, membru al Panteonului Canadian de Stiinta si Inginerie (Canadian Science and Enginering Hall of Fame), care, in timp ce se afla in laboratoarele Bell din New Jersey, in 1969, a proiectat impreuna cu George Smith "dispozitivul cu cuplaj de sar­cina". Acest cip fotosensibil, care poate stoca si reproduce imagini, a ajuns sa aiba aplicatii in toate domeniile, de la aparatele foto digitale la telescopul Hubble.

Boyle s-a intrebat «Ce-ar fi daca?» inca de mic copil, pe cand locuia in nordul Quebecului. Intr-o zi, cand avea 12 ani, asculta la un radio cu baterii si dorea o receptie mai buna a semnalului. Atunci s-a gandit: Ce-ar fi daca as trage o sarma de la radio la linia de telefon? Rezultatul: pe langa o receptie mai buna, uneori la radio se puteau intercepta conversatii telefonice din oras.
Pentru Boyle, drumul de la acest experiment la cariera de fizician este limpede: "Este vorba despre o viata traita cu simtul curiozitatii."

Pe vremea copilariei sale traite in Winnipeg, Brad Caruk avea acelasi imbold de a testa, aceeasi nevoie de a cunoaste. Ce-ar fi daca ar combina un soldatel cu o jucarie jeep, cu un motor de ceas, cu un senzor de infra­rosu, cu un deschizator de conserve, cu un carlig si cu o undita? Rezultatul a fost un scenariu de raz­boi animat. Cand a crescut, Caruk a devenit specialist in animatii pe calculator, punand bazele companiei Digital Pictureworks la 23 de ani. Mai tarziu, a devenit partener al companiei SideTrack Technologies, unde a proiectat o metoda de a viziona reclame publicitare in miscare pe peretii tunelelor intunecate de metrou: au fost folosite lumini sensibile la miscare pentru a ilumina o serie de imagini statice cand trecea metroul. Reclamele sunt create in prezent folosind mai multe bare luminoase cu LED-uri intermitente, iar SideTrack are contracte cu companii de transport subteran din Boston pana in Brazilia.

2. Ii incanta procesul in sine

Poate dura ani pana se culeg roadele unei inventii. De aceea inventatorii trebuie sa deprinda abilitatea de a amana momentul in care vor primi recompensele. Pe de alta parte, desi o inventie realizata este in sine recompensa maxima, multumirea in­ventatorilor este constanta. "La fiecare pas, ajungi sa spui: Evrika!", spune Anina Sakaguchi, absolventa a Universitatii din Guelph in inginerie biologica si in prezent masteranda in ingineria mediului la Universitatea din Toronto. 

La Guelph, Sakaguchi a facut parte din echipa de studenti care a castigat Concursul de Proiectare Dyson din Canada, pentru construirea unui sistem inovator de frane pentru bicicleta, care sa functioneze cu ajutorul unei singure maini. Publicul vede produsul finit, dar pe mine ma intereseaza cum ajungi acolo", spune Sakaguchi. "Fiecare ras­puns duce la alte intrebari, si asta mi se pare interesant."

"Faptul ca procesul in sine al descoperirii reprezinta o recompensa dezvaluie un punct-cheie al modului in care gandesc inventatorii", considera Mari­lyn Jones-Gotman, profesor la Institutului Neurologic din Montreal. "Daca ai o natura curioa­sa", spune ea, "calatoria este cel putin la fel de multumitoare ca si atingerea destinatiei finale".

3. Vad lumea cu ochi de copil

Un copil poate vedea un instrument muzical. "Copilul care loveste in oala este in esenta un inventator", spune Mark Ellwood, fost director al Societatii Inventatorilor din Canada. "Asa fac si inventatorii", spune el. "Vad posibilitati noi si sunt neconventionali."
El spune ca inventatorii trebuie sa gaseasca un echilibru intre logica si intelect, avand in acelasi timp vederi largi. Adica sa gandeasca exact ca un copil: "Ei nu-si pun obstacole in  gandire. Pentru inventatori, gandirea nonconformista este ca si cum ai colora dincolo de conturul desenului", spune Ellwood. "Aici intervine adevarata creativitate."</p>

Vote it up
973
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza