Cum vă puteți trata aftele

Din fericire, putem diminua disconfortul pe care-l produc.
 

Deși nu constituie o problemă gravă, aftele pot fi extrem de neplăcute, deoarece uneori provoacă dureri intense în timpul unor activități precum vorbitul, sărutatul, băutul și mâncatul. Aceste mici ulcerații superficiale, care afectează mai mult femeile decât bărbații, apar în interiorul gurii, izolate sau grupate, și variază ca dimensiune de la o gămălie de ac până la o monedă mică. Aftele apar în general brusc și de obicei trec într-una până la trei săptămâni. Din fericire, putem diminua disconfortul pe care-l produc.

Cum acționează suplimentele?

Dacă vă supără aftele, trebuie să luați neapărat o formulă cu multivitamine și minerale. În plus, încercați unul sau mai multe dintre suplimentele recomandate. Mai întâi luați vitamina C, care stimulează imunitatea și ajută la vindecarea membranei mucoase a gurii. Flavonoidele sunt compuși naturali care măresc eficacitatea acestei vitamine. Persoanele predispuse la afte pot avea deficiențe de vitamine B. Încercați să luați zilnic un complex de vitamine B dacă formula cu multivitamine și minerale plus vitamina C nu pare să aibă efect. Echinacea fortifică sistemul imunitar, iar în doze mai mici (luați 200 mg în fiecare dimineață, trei săptămâni pe lună) poate opri apariția aftelor. Comprimatele masticabile cu lemn dulce (DGL) formează în jurul aftelor un înveliș protector împotriva factorilor iritanți și favorizează vindecarea, iar hydrastisul sub formă lichidă, aplicat direct pe aftă, o ajută să se vindece mai repede.

Ce mai puteți face?

- Asigurați-vă o igienă bucală bună, spălându-vă pe dinți și folosind ața dentară de cel puțin două ori pe zi. Folosiți o periuță de dinți cu peri moi.

- Mergeți la dentist dacă aveți o problemă cu dinții care vă irită gura.

- Conștientizați tendința de a vă mușca interiorul obrazului.

- Nu consumați alimente picante dacă sunteți predispus la afte. Evitați cafeaua, guma de mestecat și alte lucruri care vă irită.

 

Vote it up
76
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza