Cum te pregătești de o operație

Sfaturi surprinzătoare care îți vor prinde bine înainte de o intervenție chirurgicală
 

Vara trecută, în urma unei fracturi de antebraţ, din cauză că osul s-a deplasat prea mult pentru a se putea prinde la loc aşa cum trebuie, am fost programată pentru o operaţie minoră, pentru a mi se fixa osul cu o placă şi şuruburi. ştiam că va trebui să sar peste micul dejun în ziua respectivă şi să aranjez să mă aducă cineva acasă după intervenţia chirurgicală. Dar, pe parcurs, am aflat alte trucuri – de la asistente, doctori şi chiar de la alţi pacienţi – care nu erau menţionate în instrucţiunile oficiale pe care le primisem pentru a mă pregăti de operaţie.

ZILELE DINAINTE

• HIDRATEAZĂ-TE

Este vital ca stomacul tău să fie complet gol în timpul anesteziei generale (mâncarea şi lichidele reprezintă un risc de asfixiere). Dar, dacă te-ai hidratat corespunzător, te vei simţi mai bine, iar venele îţi vor fi dilatate la maximum şi, implicit, mai receptive la fluidele şi medicamentele administrate intravenos. Dacă nu ai voie să mai bei şi să mai mănânci începând cu miezul nopţii, bea cât mai multe lichide clare (nu alcool!) până atunci. De obicei, dacă ai ca termen „miezul nopţii“, înseamnă că operaţia va avea loc la primele ore ale dimineţii. Dacă intervenţia chirurgicală este programată pentru după-amiază, solicită ca termenul limită să fie mutat cât mai aproape de ora operaţiei.

• NU-ŢI FACE MANICHIURA

Anestezistul are nevoie ca unghiile tale să nu fie acoperite cu lac, pentru a-ţi măsura nivelul de oxigen în timp ce eşti sedat. „Pulsoximetrul trebuie să poată transmite şi recepţiona lumină prin vârful degetului, iar oja pe bază de vopsea acrilică şi alte lacuri de unghii produc interferenţe“, spune dr. Steven Gayer de la Societatea Americană a Anesteziştilor.

• ATENŢIE LA SUPLIMENTELE ALIMENTARE!

Spune-i medicului ce suplimente alimentare iei. Chiar şi substanţele care sună inofensiv, precum uleiul de peşte pot accentua hemoragia, în timp ce altele, cum ar fi kava (piper methusticum, plantă originară din insulele Pacificului), şi sunătoarea ar putea prelungi efectele anesteziei. Chirurgul tău îţi poate recomanda să încetezi să iei anumite suplimente cu două săptămâni înainte de intervenţia chirurgicală.

ÎNLĂTURĂ MICROBII

Inciziile infectate sunt un motiv serios de îngrijorare. O sursă importantă de germeni care cauzează infecţiile respective este chiar pielea ta. „Spală-te bine în seara dinainte şi în dimineaţa din ziua operaţiei cu săpun antibacterian sau, şi mai bine, foloseşte o loţiune specială care omoară microbii când intră în contact cu aceştia şi îţi protejează pielea timp de 24 de ore“, recomandă dr. Wesley Alexander, director de cercetare la Spitalul de copii Shriners din Cincinnati, SUA. Caută o loţiune care conţine clorhexidină şi alcool. Trei precauţii: nu folosi clorhexidină dacă ai alergie la substanţa respectivă; nu folosi clorhexidină pentru cap sau organele genitale – substanţa are un efect prea puternic; nu folosi clor când speli prosopul cu care te vei şterge - clorul, în contact cu clorhexidina, poate determina apariţia unor pete permanente de culoare brun-roşcată.

ÎN DIMINEAŢA RESPECTIVĂ

• RĂSPUNDE ZÂMBIND

Fii răbdător când toată lumea te întreabă cum te cheamă, ce operaţie vei face şi care parte a corpului este afectată. Faptul că se verifică aceste lucruri de mai multe ori ajută la evitarea eventualelor erori. E de asemenea recomandat să ai pe cineva pe post de a doua pereche de ochi, urechi şi care să poată vorbi în numele tău. Notează ce medicamente iei şi istoricul medical, pentru a le avea la îndemână.

• EVITĂ DUREREA DE CAP CAUZATĂ DE LIPSA CAFEINEI

Pentru mulţi, cea mai rea parte a unei intervenţii chirurgicale este trezirea din anestezie cu o puternică durere de cap. Probabilitatea de a se întâmpla acest lucru este de trei ori mai mare dacă obişnuieşti să-ţi începi ziua cu o cană de cafea sau de ceai, iar riscul creşte cu fiecare cană suplimentară pe care o consumi peste zi. O colegă care bea foarte multă cafea şi care a avut numeroase intervenţii chirurgicale mi-a sugerat acest truc: întreabă-ţi doctorul dacă poţi lua o tabletă cu cofeină (o tabletă este echivalentul unei ceşti de cafea) sau un pic de apă în dimineaţa din ziua operaţiei.

• ÎNFOFOLEŞTE-TE

Mai multe studii arată că, dacă te încălzeşti, poţi evita infecţiile. Temperaturile scăzute diminuează fluxul sanguin spre piele, ceea ce reduce numărul celulelor prezente la lupta cu infecţia.

• ALUNGĂ STRESUL ÎNAINTE DE OPERAŢIE CU UN STROP DE PARFUM

Când 50 de pacienţi din Minnesota aflaţi în preoperatoriu au inhalat un parfum de lavandă şi şi-au dat cu o picătură de ulei pe piele, nivelul de anxietate le-a scăzut cu 28 de procente şi au intrat în sala de operaţie vizibil mai puţin tensionaţi decât cei care au primit un ulei placebo sau nu au beneficiat de niciun tratament special. „Când suferi de anxietate, ai nevoie de mai multe medicamente, ceea ce poate cauza mai multe efecte secundare“, spune Margo Halm, director de cercetare în domeniul asistenţei medicale la Spitalul Salem din Oregon, SUA.

ÎNAPOI ACASĂ

• SĂ AI PE CINEVA CARE SĂ STEA CU TINE PESTE NOAPTE

E necesar să te ducă cineva acasă cu maşina, dar e şi mai bine dacă ai pe cineva care să-ţi ţină companie cel puţin în următoarele 24 de ore (acest lucru este foarte important, mai ales în cazul pacienţilor în vârstă). S-ar putea să nu gândeşti foarte clar o zi întreagă după anestezie şi ai putea avea nevoie de ajutor la schimbarea pansamentelor.

• NU TE ŢINE TARE

„Dacă durerea nu-ţi este ţinută sub control, ai mai multe şanse să suferi de greaţă şi vărsături“, spune Jan Davidson de la Asociaţia Asistentelor din Sala de Operaţie din SUA. Asigură-te că disconfortul este sub control înainte de a părăsi spitalul şi nu sări peste analgezicele prescrise.

• AMÂNĂ VIZITA LA DENTIST

În funcţie de tipul intervenţiei chirurgicale, e posibil să-ţi amâni programarea la dentist şi să iei antibiotice pentru a evita apariţia unei infecţii.

Vote it up
370
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza