Cum sa-i oferi incredere de sine

Cateva ponturi prin care il poti ajuta pe cel mic sa devina mai increzator in propriile forte
<p>Doua dintre cele mai bune daruri pe care parintii le pot face copiilor sunt sprijinul si increderea lor. Cei mici isi vor castiga respectul de sine, dar si al altora, daca vor invata, de la adultii viata lor, ca ceea ce ei gandesc, simt si fac este important.

Sara Dimerman, fondatoarea Centrului de Resurse si Educatie Parentala din Thornhill, Canada, si autoarea cartilor Caracterul este cheia si Sunt eu oare un parinte normal?, spune ca pustii care sunt incurajati sa munceasca ghidati de anumite obiective si sa fie mandri de succesele lor vor ajunge, cel mai probabil, sa dezvolte criterii sanatoase de auto-valorificare si vor duce o viata fericita si plina de impliniri.

Iata cateva dintre sugestiile specialistei despre cum sa le insufli incredere copiilor tai:
–    Arata-le copiilor ca esti interesat de ceea ce fac, recunoscandu-le eforturile, progresele si preocuparile. Acest lucru ii va motiva sa munceasca si mai mult si sa-si propuna obiective si mai mari. Cand celor mici li se spune “poti mai mult”, ei fac, adesea, tocmai invers. De ce? Pentru ca se simt invinsi.

–    Gaseste un echilibru intre activitatile extra-disciplinare de la scoala cu cele care stimuleaza atingerea unor obiective personale, ca inotul, karate sau cursurile de arta.

–    Nu-i intreba ce note au luat colegii lor de clasa. Intreaba: “Esti multumit de rezultatele tale?” Ideea e sa te concentrezi mai mult pe reusitele pustiului tau. Copiii sunt, oricum, diferiti.

–    Pune in rama diplomele si premiile copiilor tai si incurajeaza-i sa obtina si altele. Si arata-te mandru de ele in fata cunostintelor si prietenilor tai.

–    Nu separa lucrurile in “bune” si “rele”. In schimb, poti face referinte directe: (Apreciez foarte multe cand ma ajuti sa aranjez farfuriile”), pentru a incuraja sa faca si altadata la fel.</p>

Vote it up
232
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza