Cum se bea apa minerală

Sfaturi pentru a profita din plin de gustul și beneficiile apei minerale
 

De multe ori neglijată, combinaţia atentă dintre felurile de mâncare şi apa minerală care le însoţeşte a devenit o practică uzuală, în special în marile restaurante. Și aceasta deoarece în multe cazuri, gustul unor feluri de mâncare poate fi potențat, diminuat sau chiar ușor modificat, în funcție de tipul de apă minerală utilizat.

Ca și în cazul vinurilor, somelierii recomandă, 
pe parcursul unei mese, pentru fiecare fel, o anumită apă minerală. Deşi nu există reguli stricte, general valabile, pot fi enunțate anumite principii care stau la baza modului în care ne alegem apa minerală potrivită la masă.

Nu toți termenii ce caracterizează o apă minerală naturală au aceeaşi importanță, atunci când vrem să asociem cel mai bine apa cu mâncarea: în proporție de 75% contează conținutul apei în dioxid de carbon (textura sa), mineralizația apei participă cu o importanță de 20%, pentru ca, în final, pH-ului să-i revină un rol minor de 5%, şi acesta în special în cazul apelor plate.

Senzația dezvoltată la nivelul gurii de bulele de dioxid de carbon este deci cea mai importantă şi trebuie să completeze cel mai bine textura mâncării. Ea poate de asemenea să amplifice unele arome sau să contribuie la persistența lor la nivelul cavității bucale.

Astfel, cu mâncărurile grase sau fripturile la grătar se potrivesc cel mai bine apele carbogazoase cu un conținut ridicat de CO2 (clasic sau forte), în timp ce fructele de mare sau peștele slab merg alături de o apă plată. Veți vedea diferența.

Luând în considerare principiul complementarității și al contrastelor, la mâncăruri crocante, foarte picante sau la dulciuri se asortează cel mai bine o apă minerală ușor carbogazoasă sau plată.

În ceea ce privește temperatura, obiceiul de a bea apă rece de la frigider sau direct de la gheață nu este sănătos. Pe de o parte, apa foarte rece blochează digestia, iar pe de altă parte, nu ne permite să deosebim unele caracteristici subtile ale aromei acesteia.

Degustătorii rafinați susțin că apa minerală trebuie consumată la temperatura sursei. Numai așa apa își dezvoltă toate aspectele gustului și texturii sale caracteristice.

Apele îmbuteliate româneşti prezintă temperaturi la sursă cuprinse între 6-16 grade Celsius.

În general, se recomandă ca apele minerale să fie consumate la temperaturi cuprinse între 11-18 grade Celsius.

Unii specialişti în gastronomie recomandă adaptarea temperaturii în funcție de conținutul apei în dioxid de carbon. Cu cât o apă îmbuteliată conține mai mult CO2, cu atât se recomandă o temperatură de consum ușor mai ridicată, pentru a evita senzația de „explozie” ce intervine la nivelul cavități bucale, în momentul ieșirii gazului din apă.

Dacă o apă plată poate fi băută și la temperatura camerei (22 grade Celsius), nu se recomandă ca apele carbogazoase să se bea la temperaturi mai mari de 17 grade Celsius.

 

Vote it up
139
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza