Cum scapi de insolatie

Daca ai stari de ameteala insotite de greata, dureri de cap si frisoane, probabil ai stat mult in soare
<p>Organismul este conceput in asa fel incat, atunci cand este expus la temperaturi suportabile sau la radiatii solare puternice de scurta durata, sa isi poata mentine o temperatura optima. Procesul prin care asigura acest echilibru se numeste termoreglare, transpiratia fiind esentiala in acest angrenaj. Pe masura ce temperaturile cresc, transpiratia devine mai abundenta, astfel incat organismul sa se poata raci. Insa transpiratia excesiva cauzeaza deshidratarea. In cazul expunerilor indelungate la soare pe timp de canicula, organismul se supraincalzeste, iar metodele proprii de racire nu mai functioneaza, producandu-se insolatia. Persoanele care sufera de insolatie ajung sa aiba o temperatura de pana la 40,5 grade Celsius, moment in care nu mai transpira. Acesta este un semn ca organismul este deshidratat si ca nu se mai poate raci.
Factorii care predispun pacientii la insolatie sunt: vremea umeda si umiditatea aerului, expunerea indelungata la razele solare, in special a capului, activitatea fizica intensa, hainele groase si deshidratarea.
Predispuse la insolatie sunt persoanele care sufera de boli cardiace (acute sau cronice), persoanele supraponderale, cele care se confrunta cu probleme endocrinologice sau de metabolism. Insolatia se instaleaza mai frecvent la varste extreme, fie la copii, fie la persoanele in varsta. Insolatia apare si la persoanele care lucreaza timp indelungat sub razele solare, in special intre orele 11.00 si 17.00.

Simptome
La inceput, insolatia este insotita de simptome precum: epuizare, somnolenta, ameteala, greata, durere de cap, oboseala, tegumene palide, umede si reci. Daca pacientul nu ia nicio masura in acest sens, insolatia se dezvolta pana ce tegumenele devin rosii, calde si uscate, moment in care transpiratia nu se mai poate produce. Alte simptome care survin ulterior sunt dificultate in respiratie, ritm cardiac accelerat, gura uscata, frisoane, greata, sete puternica. Exista cazuri izolate de persoane cu insolatie care ajung chiar sa aiba halucinatii. “Toate aceste manifestari sunt expresia vasodilatatiei la nivel cerebral produsa de caldura excesiva. Dilatarea vaselor cerebrale poate avea ca urmare edemul cerebral sau chiar hemoragia cerebrala (complicatie extrem de redutabila)” explica dr. Alin Popescu, medic specialist in medicina sportiva.

Remedii
Daca deja este prea tarziu pentru a mai preveni insolatia, iar afectiunea a inceput deja sa se manifeste se recomanda:
•    scoaterea din soare a persoanei cu insolatie si transportarea acesteia catre un loc racoros sau catre o umbra;
•    scaderea temperaturii corporale. Corpul pacientului poate fi pulverizat cu apa sau ii pot fi aplicate comprese;
•    rehidratarea: consumarea a 1-2 litri de apa in primele doua ore;
•    urmarirea respiratiei si a pulsului pacientului;
•    urmarirea evolutiei insolatiei catre socul hipertermic, semnele acestuia fiind: aparitia convulsiilor, varsaturile, pierderea constientei pentru cateva minute si pulsul scazut;
•    masarea mainilor si a picioarelor pentru stimularea circulatiei sanguine;
•    administrarea de medicamente antialergice (Claritin, Aerius) sau antitermice (Algopirin, Paracetamol sinus).
Cum poate fi prevenita insolatia?
Insolatia poate fi prevenita respectand cateva reguli simple:
•    acoperirea capului cu o palarie sau o sapca;
•    purtarea unei umbrele de soare;
•    evitarea expunerii la soare intre orele 11.00 si 17.00, cand efectul razelor ultravioletelor este mai nociv;
•    nu trebuie consumate bauturi alcoolice, deoarece acestea produc deshidratarea organismului;
•    purtarea de haine in culori deschise din materiale naturale precum bumbac sau matase naturala;
•    evitarea efortului fizic prelungit.
</p>

Vote it up
286
Ai votat deja!Voteaza