Una dintre cele mai nefericite statistici ale medicinei moderne este faptul ca o consultatie dureaza, in medie, 15 minute sau mai putin. Nu e de mirare daca simti ca nu ti se acorda suficienta atentie! In 15 minute, nu-ti ramane timp sa discuti si despre vreme sau despre starea ta de spirit.
Lucrul de care nu esti constient – dar care mie, ca medic, mi-e foarte clar – este ca, in aceasta epoca a programarilor expeditive, ceea ce spune pacientul e mai important ca niciodata. De fapt, comentariile tale ma pot ajuta sa te ingrijesc cum trebuie sau ma pot impiedica sa-mi dau seama care e problema. La Facultatea de Medicina, se invata o anumita abordare a consultatiilor la cabinet. Prima parte e descrierea afectiunii, cand tu explici care e problema.
Partea a doua este consultatia propriu-zisa. Iar partea a treia e cea in care medicul iti pune un diagnostic si iti recomanda analize sau iti prescrie un tratament. E foarte probabil ca tu sa te concentrezi asupra celei de-a treia parti, dar cel mai bine sunt ingrijiti pacientii care stapanesc prima parte. Cheia este sa descrii in detaliu ceea ce simti – nu sa spui doar ca ti-e rau, ci in ce fel ti-e rau, de cat timp si ce iti declanseaza starea. Desigur, e mai usor de zis decat de facut. Desi sunt medic de multi ani, si eu sunt putin agitata cand ma aflu pe masa de consultatie. Daca nu ma pregatesc inainte, pierd din vedere detaliile pe care voiam sa le mentionez. De aceea, petrec cateva minute acasa notandu-mi unele precizari esentiale. E ca un joc medical cu cuvinte lipsa: trebuie sa alegi termenul potrivit ca sa completezi spatiile.
De pilda, daca ai dureri de spate:
Am o ________ aproblema : durere de spatea de ________ adurata: zile, saptamani, luni, ania. Problema se agraveaza cand ________ (context: ma trezesc, ma aplec, la sfarsitul zilei). Durerea este ________ (tipul durerii: ascutita, difuza); este ________ (gravitatea: usoara, puternica, insuportabila) si ________ (durata: permanenta, intermitenta). A inceput ________ (cand: m-am lovit, spontan, dupa ce am luat un medicament). Cand iau ________ (medicamente: aspirina, ibuprofen, somnifera, ma simt ________ (efectul: mult mai bine, ceva mai bine, nu simt nicio diferenta).
Medicul iti va mai pune intrebari, dar deja i-ai usurat mult munca. Consultatia va fi mai exacta, iar diagnosticul si tratamentul mai precise. Astfel, castigi timp pentru a pune intrebari la sfarsitul consultatiei. Si s-ar putea sa mai ramana si cateva minute pentru o scurta conversatie placuta.