Cum sa traim mult si bine

Citeste un scurt interviu cu Mehmet Oz, chirurg cardiolog, colaborator pe probleme de sanatate in emisiunea lui Oprah 
<p>Mehmet Oz, chirurg cardiolog, coautor al cartii “Tu: manualul utilizatorului” (You: The Owner’s Manual) si colaborator de multa vreme pe probleme de sanatate in emisunea “The Oprah Winfrey Show”, si-a lansat un talk show, “The Dr. Oz Show”. Acesta poate fi urmarit si in Romania, la Euforia TV, de luni pana vineri de la ora 22.00. L-am intrebat ce a invatat din anii in care a raspuns la intrebari legate de sanatate.

Ce sfaturi nu respecta oamenii niciodata?

Acela de a-si mentine masa musculara. Cand ai 50 de ani, incepi sa fii adus de spate; chiar si la 40 de ani iei in greutate pentru ca arzi mai putine calorii nefolosindu-ti muschii. Ai nevoie de exercitii fizice extenuante facute zilnic sau de niste munca serioasa in gradina. Yoga si tai-chi sunt si ele bune la asta. Facute corect ajuta la cresterea masei musculare.

Care sfat i\i este si \ie greu sa-l urmezi?

Am dificultati cand incerc sa meditez. Obisnuiam sa-mi relaxez mintea cand eram pe banda de alergare, dar ma tot opream pentru a-mi nota cate o idee care mi se parea grozava in acel moment. Si astfel ma tot intrerupeam. Ceea ce merge la mine este yoga. O practic in fiecare dimineata.

Cand ai timp sa te mentii sanatos realizand cinci emisiuni TV pe saptamana, operatii si toate celelalte?

Am incercat sa pun totul la punct ca un inginer pentru ca imi este usor sa functionez asa. Am aparatele de gimnastica in fata televizorului. Urmaresc emisiunea lui Oprah in fiecare zi, asa ca exersez pe banda de alergat in timp ce ma uit la ea. In timpul reclamelor ridic greutati. Suna ciudat dar asa apuc sa-mi fac exercitiile.

Care sunt cele mai importante doua lucruri pe care oamenii ar trebui sa le faca pentru a se mentine tineri?

Sa se plimbe, sa mearga. Daca nu poti merge 400 de metri in cinci minute, riscul de a muri in urmatorii trei ani creste dramatic. Al doilea lucru important este sa-si creeze un grup de prieteni, sa evite izolarea. Daca inima nu are un motiv sa bata, nu o face!</p>

Vote it up
136
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza