Cum sa supravietuiesti

O femeie din  Statele Unite, care a indurat moartea fiului ei de numai 16 ani, ne-a invatat cum sa trecem peste momentele grele din viata
 
<p>
Elizabeth Edwards, in varsta de 60 de ani, fost avocat, mama a patru copii si sotia lui John Edwards, fost candidat la presedintia Statelor Unite, a indurat moartea fiului sau iubit, Wade, la 16 ani, reaparitia cancerului la san si dezvaluiri publice cu privire la viata personala a sotului ei in timpul campaniei electorale. Acum, spune ca nu are nici cea mai vaga idee despre cum pot fi evitate necazurile.
„Daca as avea cunostinte deosebite… despre cum sa identific capcanele vietii, le-as depista, le-as evita si le-as spune tuturor cum am reusit“, scrie ea in memoriile sale, Resilience: Reflections on the Burdens and Gifts of Facing Life’s Adversities ("Cum sa-ti revii: reflectii asupra greutatilor si castigurilor din lupta cu problemele vietii").
Dar iata ce are, de fapt: „Multa experienta in a ma ridica dupa ce am fost doborata".

Si, in afara de asta, o capacitate de neclintit de a spune sincer cum s-a simtit. Iata cateva dintre principiile ei de viata:

1. Probleme intalnesti la tot pasul. Dar la tot pasul dai si de oameni care isi construiesc o viata plina de sens cu ceea ce au la dispozitie.
„Am invatat asta de la tata, capitanul de marina Vincent Anania, care a murit anul trecut. El mereu scotea tot ce era mai bun din ceea ce avea, pe masura ce viata a ajuns, treptat, sa nu-i mai ofere aproape nimic. Chiar si in ultimele sale clipe, ma tot incuraja. A fost o lectie de viata nemaipomenita. Discut cu o multime de femei care sufera de cancer la san si care sunt descurajate. Iata ce le spun: «Moartea va hotari cand vei muri fizic. Tu poti hotari sa incepi sa mori mai devreme.» Intalnesti atat de des oameni care renunta pur si simplu. Eu spun: «spera cat de mult poti!»“.

2. Asa e viata. Bucura-te de tot ce-ti ofera.
„La scurt timp dupa moartea fiului meu, i-am spus unei prietene: Macar l-am avut timp de 16 ani. Imediat m-am gandit ca spusesem o mare prostie. Oricat de mult am fi fost impreuna, n-ar fi fost suficient, nici pentru el, nici pentru mine. Dar adevarul este ca l-am avut alaturi timp de 16 ani. Si, in ziua in care nu voi mai vedea valoarea celor 16 ani petrecuti alaturi de el, viata mea va fi redusa la o existenta inerta. Si nu vreau sa traiesc asa.“

3. Gaseste alinare unde poti
„Un cunoscut care-si pierduse fratele ne-a dat un sfat bun. Ne-a spus: «Oamenii spun lucruri nepotrivite. Dar trebuie sa ai in vedere ca au vrut sa spuna ce trebuia.» Atitudinea asta iti permite sa fii mult mai tolerant.“

</p>
Vote it up
253
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza