Cum sa renunti la fumat

Specialistii spun ca trecerea la tigara electronica nu e o solutie pentru cei care vor sa se lase de acest viciu
 
In Romania, doar 23% dintre cei care au fumat vreodata afirma ca nu doresc sa se lase de fumat in urmatoarele 6 luni, restul fie s-au lasat deja fie doresc sa se lase. Nu exista insa o singura formula pentru a renunta la aceasta dependenta cronica deoarece... oamenii sunt foarte diferiti. Fumeaza din diferite motive si au diferite motive pentru care vor sa renunte la fumat. De exemplu, multe persoane care fumeaza, desi doresc sa se lase, se tem de renuntarea la fumat: se gandesc ca este prea dificil si nu vor reusi, ca este deja prea tarziu sau ca au mai incercat si nu au reusit. Unele persoane se gandesc ca ar fi bine macar sa reduca fumatul daca nu pot renunța total.

In acest context, tigara electronica apare ca o solutie noua, ca o formula alternativa la tigara „clasica”. De aceea, interesul aratat tigarii electronice este direct proportional cu gradul de constientizare a faptului ca fumatul aduce prejudicii: cresterea interesului pentru utilizarea tigarii electronice arata ca oamenii constientizeaza din ce in ce mai mult cat de periculos este fumatul si ca doresc sa renunte la fumat!

Din pacate, nu este o solutie care sa conduca la succes pe termen indelungat. De ce? Pentru ca, inlocuind tigara obisnuita cu una electronica, din punct de vedere psihologic nu este absolut nici o diferenta. Ca urmare, dependenta psihologica, reprezentata de reflexul conditionat si de beneficiile percepute de fumator ca fiind oferite de gestul de a fuma, se va mentine intacta, fapt care va face imposibila renuntarea la fumat.

Ce inseamna dependenta psihologica?


Oamenii descriu nevoia de a fuma in diferite moduri, care exemplifica atat mecanismul psihologic cat si pe cel biologic. Cele mai frecvente modalitati de a descrie nevoia de a fuma sunt: pofta, obisnuinta, am nevoie sa ma calmez, tic, automatism, devin nervos, e un drog. Din punct de vedere psihologic, dependenta de tutun este un comportament observabil si masurabil, reprezentat prin fumat. Ca orice comportament, acesta se invata. Dezvoltarea dependentei psihologice de tutun este un proces de invatare, iar comportamentul de a fuma este rezultatul interactiunilor repetate cu nicotina si cu contexte relationate cu aportul de nicotina, urmate de o serie de beneficii (stare de bine, relaxare calm, etc).
Vote it up
236
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza