Primul pas este sa puneti pe fundul ghiveciului un strat de material de drenaj, care permite scurgerea apei, dar impiedica alunecarea compostului prin orificiile vasului. Umpleti ghiveciul pana la o zecime din inaltimea lui cu resturi de caramizi, pietris mai mare sau mai mic, cioburi de teracota sau bucatele de tavi de polisitren.
In continuare, adaugati compost pana la doua treimi din inaltimea vasului. Apasati cu degetele, batatorindu-l foarte usor. Nu-l presati prea tare, fiindca plantele au nevoie de aer pentru a-si forma radacini sanatoase, iar comprimarea compostului le impiedica sa isi extinda radacinile. Apoi introduceti plantele, incepand cu cea mai mare. Nu sapati o groapa, ci retrageti compostul cu o sapaliga, asezati planta in locul creat, apoi lasati compostul sa cada la loc.
Scoateti plantele din ghivece sau tavi si, in afara de cazul in care pe eticheta se specifica altfel, plantati-le la adancimea la care erau in ghivecele initiale. Adaugati compost in timpul lucrului, pentru a planta specimenele mai mici la adancimea potrivita. Lasati cel putin 2,5 cm intre suprafata compostului si marginea vasului.
Dupa ce ati pus plantele in ghiveci, adunati compost in jurul radacinilor, batatorindu-l usor pentru a inlatura golurile mari de aer. Apoi udati bine plantele si adunati la loc compostul daca s-a lasat. In final, puneti ghiveciul in locul dorit. Ideal ar fi sa-l asezati pe suporturi pentru a impiedica blocarea orificiilor de drenaj.