Cum sa conduci fara riscuri

Te pregatesti sa pleci in vacanta la volanul masinii? Iata sase sfaturi simple pentru a te descurca pe drum
 
<p>
  • Evita acvaplanarea
Aceasta apare atunci cand cauciucurile sunt in contact cu apa, nu direct cu asfaltul, de obicei cand conduci cu viteza si treci printr-o balta. Daca ploua tare, nu este nevoie sa treci printr-o balta ca sa se produca acvaplanarea. Este un moment periculos si risti sa pierzi controlul masinii. Nu frana, las-o libera pana cand acvaplanarea dispare. Daca ai ABS, poti actiona frana si controla derapajul; daca nu ai, nu folosi frana. Daca masina are transmisie manuala, actioneaza ambreiajul pentru a decupla tractiunea. Contrar credintei generale, pneurile late sunt mai predispuse acvaplanarii. Cel mai bine e sa conduci preventiv pe timp de ploaie, mentinand o viteza scazuta.
  • Cum folosesti frana in conditii de ploaie sau aderenta scazuta
Ia piciorul de pe acceleratie si carmeste in directia in care derapezi. Daca trebuie sa folosesti frana, apasa incet, usor, si nu o brusca, sa nu se blocheze. Frana va face zgomot, dar, in scurt timp, vei prelua din nou controlul. Frana cu ABS mareste distanta de franare pe zapada si gheata, dar la unele masini sistemul poate fi dezactivat manual.
  • Nu te rani cu airbagul
Airbagurile au imbunatatit siguranta ocupantilor in cazul unui impact major, dar pot pro­duce accidentarea celor care conduc prea aproape de volan. Lasa cel putin 25 cm intre tine si volan si poarta intotdeauna centura de siguranta (acum obligatorie in multe tari). Airbagurile frontale pot accidenta copiii, care risca sa fie loviti la fata sau la gat. Copiii trebuie sa stea in spate, intr-un scaun special, bine ancorati cu centura.
  • Minimalizeaza impactul
Ce trebuie sa faci daca un alt vehicul vine catre tine? Celalalt sofer ar putea fi neatent sau, mai rau, adormit la volan. Semnalizeaza cu farurile si chiar claxoneaza pentru a atrage atentia celuilalt (semnalizarea cu farurile se foloseste doar ca atentionare – nu face exces). Condu cat mai aproape de partea dreapta a benzii, ca sa fii cat mai departe  de masinile care vin din sens opus. Daca o masina este pe banda ta si stationeaza, redu viteza. Pe partea dreapta pot exista vehicule parcate sau vehicule care se deplaseaza `ncet. Ca sa eviti impactul, mai bine trage dreapta si iesi de pe carosabil. In situatii-limita, cand coliziunea pare inevitabila, incearca sa lovesti obstacolul intr-un alt unghi decat frontal.
  • Nu schimba brusc directia daca iti apare in fata un animal
Noaptea, lumina farurilor va orbi pentru moment orice animal si-l va expune si mai mult la lovire. Atunci, este mai bine sa tii drumul drept. Virarea brusca creste riscul de pierdere a controlului si poate duce la coliziunea cu ceva mult mai periculos decat un caine, pisica sau iepure – un zid sau un alt obstacol.
</p>
Vote it up
288
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza