Cum să prevenim și tratăm cataracta

Deteriorarea vederii odată cu vârsta poate fi prevenită 
 

Cauză principală a deteriorării vederii în multe țări, cataracta afectează aproape cinci milioane de persoane. Evoluția ei este treptată, fiind o boală a ochilor legată de vârstă care determină cristalinul să-și piardă transparența, ceea ce deteriorează vederea. Proteinele normale din ochi se deteriorează, se grupează și devin opace, un proces ce creează o zonă tulbure în cristalin, care cu timpul produce vedere neclară și deformată. Această boală este atât de frecventă, încât se estimează că peste jumătate din europenii de peste 65 de ani au cataractă într-o măsură mai mare sau mai mică. Vestea bună este că ea se tratează și probabil poate fi prevenită mai mult decât se credea anterior.

CAUZE

Cercetătorii cred că dezvoltarea cataractei poate fi asociată cu deteriorarea cronică produsă de radicalii liberi. Considerată a fi cauza mai multor boli legate de vârstă, deteriorarea produsă de radicalii liberi poate rezulta din expunerea de-a lungul vieții la razele ultraviolete (UV) nocive ale soarelui, la fumul de țigară, poluare și alți factorii din mediu. În cazul ochilor, deteriorarea produsă de radicalii liberi poate slăbi structura delicată a celulelor din cristalin, ceea ce determină dezvoltarea lentă a cataractei. Deoarece majoritatea cataractelor sunt legate de vârstă, strategii preventive adoptate timpuriu pot ajuta la întârzierea sau evitarea acestora. De asemenea, diabetul poate cauza dezvoltarea cataractei.

SIMPTOME

• Încețoșare sau diminuare treptată a vederii, fără dureri

• Sensibilitate crescută la lumina soarelui sau a farurilor de la mașini

• Perceperea de halouri în jurul luminilor

• Schimbări în percepția culorilor

PREVENIRE ȘI TRATAMENT

În afară de diferite modificări ale stilului de viață, pe care le puteți face pentru a reduce deteriorarea produsă de radicalii liberi, cum sunt purtarea ochelarilor de soare care blochează razele UV și renunțarea la fumat, se pot face anumite schimbări în dietă care pot fi benefice, incluzând o dietă bogată în fibre și antioxidanți. Alimentele cu conținut ridicat de antioxidanți joacă un rol semnificativ în combaterea deteriorărilor cauzate de radicalii liberi.

Consumul de alimente cu conținut ridicat de vitamina C, care e un antioxidant puternic, poate ajuta la protejarea împotriva cataractei. Studiile mai arată că vitamina C poate avea un rol în prevenirea grupării proteinelor în ochi, proces asociat cu formarea cataractei.

Lucrând împreună cu alte substanțe nutritive, ca seleniul, vitamina E acționează ca un antioxidant puternic prin ecranarea membranelor celulelor față de deteriorarea produsă de lumina solară. Ea protejează și vitamina A din ochi de deteriorarea produsă de razele UV.

Deși relația dintre luteină și cataractă este încă în studiu, cercetările sugerează că acest carotenoid poate acționa ca niște ochelari de soare interni, filtrând razele ultraviolete nocive ale soarelui. Luteina este substanța galbenă care se găsește în macula lutea (mica pată galbenă din centrul retinei). Luteina absoarbe undele nocive ale luminii solare, blocând astfel deteriorarea structurii delicate a celulelor din ochi. Se crede că și un compus carotenoid strâns înrudit, zeaxantina, apără cristalinul de deteriorarea produsă de radicalii liberi din cauza luminii solare.

Cercetări preliminare indică, de asemenea, că o flavonoidă existentă în mai multe alimente, quercitina, poate proteja împotriva cataractei. Studiile sugerează că quercitina ajută la menținerea transparenței cristalinului după deteriorarea produsă de radicalii liberi din cauza luminii solare.

Alimentele bogate în fibre, cum sunt cerealele integrale, pot ajuta la prevenirea instalării diabetului, care poate cauza cataracta.

Sursa: Reader’s Digest – “Porția de sănătate 4” 

Vote it up
283
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza