Cum să călătorești… politicos

Ghidul manierelor pe glob
 

Când ești în Roma, poartă-te ca romanii. Un salut prea familiar sau chiar și cel mai bine intenționat gest ar putea să-ți jignească gazdele, te asigură colegii noștri din redacțiile Reader´s Digest de pe patru continente. Ghidul nostru pentru călătorii îți oferă câteva ponturi care te vor ajuta să eviți gafele când călătorești prin lume.

Europa

ANGLIA. Englezii sunt singura națiune care e înnebunită după statul la coadă, fie că e la supermarket, la poștă sau în stația de autobuz.

Când două trenuri au deraiat în Londra în 1999, în loc să se repeadă disperați să iasă din vagoanele răsturnate, pasagerii s-au așezat la coadă, în ordine, așa cum cere respectabila tradiție britanică. „Englezii nu tolerează «băgatul în față». Chiar dacă în stația de autobuz nu așteaptă decât o singură persoană, ai grijă să stai în spatele ei și să o lași să urce prima“, ne sfătuiește Alex Finer, redactorul-șef al Biroului European al revistei Reader’s Digest din Londra. Și nu sta prea aproape de persoana respectivă – îi invadezi spațiul personal. Dar, dacă stai prea departe de ea, următoarea persoană care va apărea va ține morțiș să te întrebe dacă stai la coadă. Cotidianul Guardian recomandă să păstrezi aceeași distanță ca și cum „ai dansa cu mătușa Hildegard, sora bunicii“.

 

FINLANDA. Chiar dacă finlandezii își petrec o bună parte din viață în saune – colibe de lemn pline cu aburi –, un lucru nu le convine sigur – abureala. Așa că sari peste subiectele banale și nu fi surprins de tăcerile lungi care îți vor puncta conversațiile. Dacă ai norocul să fii invitat acasă la un finlandez, ai grijă să fii la fel de rezervat ca și gazdele tale. Nu le îmbrățișa sau săruta pe obraji când te întâmpină și nu uita să te descalți – podelele lucioase de lemn se zgârie ușor.

„Niciodată să nu bei mai mult alcool decât ai adus cu tine și, orice s-ar întâmpla, nici să nu-ți treacă prin cap să-ți aprinzi o țigară!“, ne avertizează Ilkka Virtanen, redactor-șef la Valitut Palat, cum se numește revista Reader’s Digest în Finlanda.

 

FRANȚA. În Franța, politețea este totul. Formulele de adresare apar în saluturi și chiar și în cele mai scurte răspunsuri: „Bonjour, Monsieur“ – „Merci, Madame“. Te vei simți cel mai aproape de un francez în timpul ritualului pupăturilor care are loc când te întâlnești cu cineva. „În funcție de regiune, acesta poate presupune două, trei sau chiar patru săruturi. Te rugăm însă să reziști tentației de a-i «ștampila» obrazul cu un sărut apăsat și umed – e suficient să mimezi pupatul peste umărul persoanei respective“, spune Stéphane Calmeyn, redactorul-șef al ediției franceze a revistei noastre. Nu ar trebui să atingi obrajii unui francez decât dacă sunteți foarte apropiați.

 

GERMANIA. Nemții sunt harnici, ordonați și disciplinați. Își sortează cu conștiinciozitate gunoiul care trebuie reciclat și nu le-ar trece niciodată prin cap să ignore lumina roșie a semaforului, chiar dacă nu e nicio mașină în jur.

Dar cea mai remarcabilă virtute a germanilor este punctualitatea. Oricât de neînsemnat ar fi motivul pentru care vă vedeți, neamțul nu va întârzia niciodată. „Va pleca de acasă puțin mai devreme decât e nevoie, ca nu cumva vreo situație neașteptată să-l facă să întârzie“, explică Doris Kochanek, editor coordonator al ediției germane a revistei. Iar dacă asta înseamnă că va ajunge acolo prea devreme, nicio grijă, mai mult ca sigur că și ceilalți au sosit deja. Un proverb german rezumă perfect această atitudine: „În Germania, să fii punctual înseamnă să ajungi cu cinci minute mai devreme“. 

 

ITALIA. Pizza. Paste. Antipasti. Există restaurante italiene în cele mai îndepărtate colțuri ale pământului. Atenție, însă – o masă în capitala culinară a lumii nu e totuna cu o ieșire până la pizzeria de la colț. În Italia, pastele pe care le mănânci acasă sunt doar felul întâi (primo), după care trebuie să mai comanzi un fel principal (secondo), din pește sau carne. Până dai gata și desertul, sigur o să ai nevoie de o ceașcă de cafea. „Să nu ceri însă un cappuccino – după miezul zilei, în Italia oamenii nu mai beau decât espresso“, spune lectorul nostru italian, Mario Giacchetta. Iar dacă ai reușit să ajungi până aici fără incidente, n-o da în bară la sfârșit, insistând să primiți note de plată separate. În Italia, nota se împarte la numărul de persoane și gata – finito!

 

POLONIA. Polonezii sunt niște adevărați gentlemeni. „Îi țin ușa deschisă unei doamne, o ajută să-și dezbrace paltonul și să se așeze la masă, în timp ce îi înșiră tot felul de mici complimente fermecătoare“, spune Malgorzata Makowska, din redacția poloneză a revistei. „Iar cei mai în vârstă o salută sărutându-i ușor mâna.“

Polonezelor le plac aceste atenții curtenitoare, pe când turistele mai emancipate le consideră doar niște tactici de agățat. Așa că, doamnelor, e important să țineți minte că băieții polonezi sunt învățați de mici să fie galanți și cavaleri cu femeile – și să nu vă fie teamă să intrați în joc! Când întâlniți un polonez, întindeți-i cu sfială mâna. Totul va merge mai ușor dacă vi-l închipuiți pe când avea cinci ani, exersând același salut cu sora lui mai mare.

 

SPANIA. Spaniolilor le place gălăgia. Scutere, claxoane, difuzoare care urlă – această națiune pare să aibă o nevoie înnăscută de zgomot. Așa că n-are niciun rost să te plângi la recepția hotelului că oamenii care au venit să golească tomberoanele te-au trezit în mijlocul nopții.

Cel mai bun lucru pe care îl poți face e să fii atent de la bun început când îți alegi camera – ai grijă să fie în spatele hotelului și cât mai sus. „Multe restaurante și locuri publice răsună de vocile oamenilor care strigă unii la alții din toți bojocii“, spune Natalia Alonso, redactorul-șef al revistei Reader’s Digest Spania.

Poetul spaniol Leon Felipe avea o explicație glumeață pentru conaționalii lui care vorbesc atât de tare: toți se trag din Rodrigo de Triana, marinarul de veghe de pe vasul lui Columb, care a zărit lumea nouă și a urlat: „Tierra!“

 

America

BRAZILIA. Brazilienilor le place să se prezinte impecabil în orice clipă. Proaspăt bărbieriți și îmbrăcați la patru ace, arată mereu ca scoși din cutie. Chiar și în cele mai aglomerate autobuze sau cluburi de noapte, mirosul de aftershave și de parfum umple aerul.

Așa că, indiferent că mergi la un restaurant cu pretenții sau doar la plajă, ai grijă să te dichisești! Plaja Copacabana e un podium de modă pe nisip. Dacă vrei să faci impresie bună, scapă de șortul tău vechi și ia-ți un slip de designer. „Chiar dacă bikiniurile sumare sunt la ordinea zilei în Brazilia, asta nu înseamnă că poți să stai la plajă fără sutien sau să faci baie dezbrăcat“, spune Raquel Zampil, redactorul-șef al ediției braziliene. Și nu uita că, oricât ar fi de eleganți locuitorii lor, orașele braziliene nu sunt lipsite de violență – dacă alegi să-ți porți ceasul Rolex, cerceii de aur și colierul cu diamante, s-ar putea să atragi atenția într-un fel nedorit.  

 

MEXIC. Majoritatea mexicanilor nu vorbesc engleza. S-ar putea să nu te înțeleagă, așa că e bine să înveți câteva fraze în spaniolă. Printre primele cuvinte pe care le vei întâlni este mañana – mâine. Îl vei auzi atunci când un mexican are nevoie de un serviciu urgent – să i se repare mașina sau să vină un instalator. În acest caz, nu face greșeala de a presupune că „mâine“ înseamnă într-adevăr în ziua următoare. „Mañana este un concept flexibil – când sosește a doua zi, «mâine» deja se referă la ziua următoare, și așa mai departe“, explică Mitssue Guzmán, coordonator editorial în redacția din Mexic. Îți va fi mai ușor dacă intri și tu în joc. Amână din principiu orice programare sau întâlnire pentru a doua zi. În Mexic, punctualitatea e ceva neobișnuit, așa că ai grijă să ajungi la o întâlnire cu cel puțin jumătate de oră mai târziu.

 

SUA. Bine ai venit în țara conversației mărunte. Dacă cineva te întreabă „Ce mai faci?“, poți să-i povestești că ți-a luat patru ore să treci de controlul de securitate din aeroport, că mașina pe care ai închiriat-o a rămas fără benzină pe autostradă și că te-a ars soarele cât ai mers pe jos până la cea mai apropiată benzinărie. Dar nu o ține așa la nesfârșit. Dă-i și persoanei cu care stai de vorbă șansa de a participa la conversație sau de a se retrage politicos.

„Americanilor le place să stea la povești și să asculte anecdote pe care să le poată apoi spune mai departe și prietenilor“, spune Markus Ward, art director-ul american al revistei noastre din Germania. În schimb, când ești în lift se aplică alte reguli. „Nu e recomandat să începi o conversație cu oamenii din lift sau chiar să te uiți la ei“, spune Markus.

 

Australia

AUSTRALIA. Australienii au o fire senină. Sunt prietenoși, deschiși și săritori. Nu se obosesc cu saluturile formale, preferând un simplu „Ce mai faci?“ Le place să-și petreacă timpul liber afară, la un grătar. 

„Dacă ești invitat la un grătar, s-ar putea să fii rugat «să aduci o farfurie»“, spune Lynn Lewis, director editorial la Reader’s Digest Australia. „Dar e bine să știi că asta înseamnă să aduci un platou cu mâncare, cu care să contribui la masă, nu o farfurie goală.“

 

Asia

CHINA. În China, pe vremuri puteai să faci aproape orice la masă. S-ar putea încă să mai vezi – și să auzi – membri ai generațiilor mai vechi sorbind, plescăind sau râgâind zgomotos. Nu sunt lipsiți de maniere, ci în felul acesta ei arată că apreciază mâncarea. Dar să nu crezi că și tu trebuie să faci la fel! E bine să apreciezi mâncarea bună, nu să pari lacom. Respectă manierele chinezești și refuză în mod politicos și repetat mâncarea și băutura care îți sunt oferite când ești în vizită la o familie chineză. Nu-ți face griji, ți se vor oferi încă o dată. Cadourile sunt binevenite. Dar trebuie să știi un lucru: „Chinezii nu deschid niciodată un cadou de față cu cel care l-a dăruit“, spune Raycine Chang, șef de redacție la ediția noastră din Taiwan. „Așa că nu trebuie să te simți ofensat dacă gazda lasă deoparte cadoul tău nedesfăcut și apoi pare să uite de el. Poți să fii sigur că îl va deschide după ce pleci.“

 

INDIA. În India, târguiala cu vânzătorul de la tarabă e un lucru normal când mergi la cumpărături. Și totuși, o anumită scenă dramatică se repetă tot timpul în piețele de aici. Indianul care vinde marfa – o eșarfă de mătase, de pildă – zice un preț. Turistul care vrea să o cumpere îi oferă jumătate. Indianul scutură din cap. Turistul continuă să crească prețul, iar vânzătorul scutură din cap de fiecare dată, până când, în cele din urmă, se ajunge la prețul inițial. La care vânzătorul răspunde tot scuturând din cap. În acest punct al negocierii, ambele părți au început deja să-și smulgă părul din cap.

Dacă vrei să eviți un scenariu similar, ar fi bine să reții că în anumite zone ale Indiei oamenii își exprimă acordul scuturând din cap. „Călătorii nu ar trebui să se bizuie numai pe gesturi, ci să învețe și cum spun localnicii «da» și «nu»“, ne sfătuiește Sanghamitra Chakraborty, redactorul-șef din biroul nostru din New Delhi.

 

JAPONIA. Japonezii au o nevoie copleșitoare ca totul să fie impecabil. Curățenia și igiena stau la baza identității lor naționale, lucru de care e bine să ții cont când intri într-o casă japoneză. Ai grijă să te descalți și să-ți pui papucii oferiți de gazdă. „Înainte să mergi la baie, trebuie să schimbi papucii cu cei pentru toaletă“, spune Matthias Reich, scriitor german căsătorit cu o japoneză, care locuiește de zece ani în Japonia.

 

TAILANDA. Tailandezii cred că niciodată nu trebuie să-ți pierzi stăpânirea de sine. „Este tabu să arăți vreun semn de furie“, spune renumitul ilustrator Ingo Fast, care s-a mutat la Bangkok în urmă cu cinci ani. „N-o să vezi pe nimeni sărind în picioare, strigând cu putere sau bătând cu pumnul în masă.“

Orice li s-ar întâmpla, tailandezii rămân cu zâmbetul pe buze. Cumpără o statuetă a lui Buddha, și imită-i expresia. Fii convins că nimic nu te poate tulbura. Odată ce ți-ai însușit acest zâmbet, pune-l la încercare pe străzile aglomerate din Bangkok. Ce faci dacă autobuzul tău e blocat în trafic, aerul condiționat nu funcționează, iar când în sfârșit ai coborât descoperi că îți lipsește portofelul? Zâmbești și spui: „Mai pen rai“ („nu-i nimic“).

Vote it up
188
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza