Cum să ai o relație bună cu copilul tău

Cinci metode pentru a-ți păstra calmul când ești părinte
 

Secretul armoniei în relații, mai ales în cele cu copiii, este răbdarea. Deoarece copiii învață cum să se poarte de la cei din jur, adulții trebuie să dea dovadă de toleranță și înțelegere. Ca părinte, modul în care abordați problemele de zi cu zi servește drept exemplu copiilor dumneavoastră și le influențează reacțiile – nu doar pe cele de mai târziu, ci începând cu stresul legat de școală, examene, presiunea colegilor, probleme legate de popularitate și, uneori, agresiuni din partea altora.

 

• Nu reacționați. Când copiii sunt obraznici sau neastâmpărați, nu reacționați imediat. Încercați mai întâi să înțelegeți ce anume le determină comportamentul. Uneori, copiii au nevoie de cea mai mare dragoste și atenție tocmai în momentele în care se poartă cel mai rău – chiar dacă aveți impresia că atunci le merită cel mai puțin.

• Ignorați greșelile de comportament. Specialiștii ne recomandă să recompensăm comportamentul adecvat al copiilor foarte mici cu laude și încurajări, eventual cu o îmbrățișare sau un sărut, și să ignorăm comportamentul nedorit. Dacă vă concentrați pe greșelile copilului, le dați prea multă importanță și el va tinde să le repete. Atunci când comportamentul nu este prea îngrijorător, nu-l băgați în seamă; acest lucru indică lipsă de interes și copilul probabil că va renunța la el, văzând că nu provoacă nici o reacție. Pe de altă parte, atunci când recompensați comportamentul pozitiv, înseamnă că doriți să se repete.

• Practicați arta distragerii. În cazul copiilor mici, una dintre cele mai bune metode de a schimba un tip de comportament este să le distrageți atenția asupra altui lucru. De exemplu, dacă un copil nu vrea să dea o jucărie unui prieten, luați o altă jucărie și vorbiți despre ea cu entuziasm. Curând, copilul își va pierde interesul față de prima jucărie.

• Îndepărtați-vă. Atunci când copilul are o criză de isterie, îndepărtați-vă ca și cum n-ați fi observat nimic. Nu vă duceți prea departe, ca să nu intre în panică, iar apoi întoarceți-vă spre el ca din întâmplare și puneți-i o întrebare sau faceți o remarcă despre un cu totul alt subiect, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. De obicei crizele de isterie încetează repede dacă nu turnați gaz peste foc, înfuriindu-vă. Când copilul țipă, nu-i răspundeți în același mod, fiindcă asta nu va duce decât la escaladarea emoției. Firește, e greu să țineți lucrurile sub control atunci când sunteți foarte obosit sau stresat, însă evitați să vă revărsați emoțiile negative asupra copilului.

• Pauză pentru computer. Dacă sunteți obosit și stresat, o tehnică simplă este să-i oferiți copilului posibilitatea de a urmări pe computer anumite jocuri educative, special concepute pentru vârsta lui. Astfel aveți ocazia să vă odihniți și dumneavoastră. Cumpărarea unui computer personal pentru copil este o alegere bună odată ce acesta a împlinit vârsta de cinci ani. Jocurile și programele sunt tot mai avansate și complexe și pot stimula inteligența dacă sunt alese corespunzător. Dar, încercați să-i limitați accesul la computer la o oră pe zi. Când este însă la școală, îl poate utiliza în special pentru a-l folosi în procesul de învățare.

 

Sursa: Reader’s Digest – “Calmul înseamnă sănătate”

Vote it up
364
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza