Cum să fii optimist

Opt trucuri care îţi pot face viaţa mai frumoasă
 

GRIJILE ŞI PESIMISMUL ne întunecă mintea atunci când ne gândim la problemele de zi cu zi şi afectează felul în care ne bucurăm de anumite daruri ale vieţii. Aceasta e concluzia la care am ajuns după ce am discutat cu filosofi, experţi şi oameni de afaceri de succes care promovează optimismul ca pe un instrument absolut vital. Este singurul lucru de care ai nevoie pentru a-ţi face viaţa mai frumoasă. Iată de unde să începi.

1 Exersează gândirea pozitivă

Cel mai indicat lucru pentru sănătatea noastră este să cultivăm emoţiile pozitive: afecţiune, bucurie, satisfacţie. Legătura dintre inimă şi creier este bineştiută – un singur gând pozitiv poate declanşa neurotransmiţători şi hormoni benefici. Oxitocina este hormonul iubirii, al plăcerii şi al orgasmului. Serotonina ne reglează stările de bine. Dopamina ne stimulează şi ne încurajează. Un simplu gând, o privire sau un zâmbet sunt de ajuns pentru a ne reduce presiunea sângelui şi pentru a ne face să ne simţim mai bine.

Dacă vrei să te convingi, testează şi tu aceste principii ştiinţifice. Dimineaţa când te trezeşti, gândeşte-te câteva momente la ceva plăcut, fie că e vorba doar de visul din noaptea trecută. După ce ajungi la serviciu, uită de vremea urâtă sau aglomeraţia din trafic. Vorbeşte mai bine despre un detaliu pozitiv, fie că e vorba de un taximetrist care ţi-a cedat trecerea sau despre vânzătoarea care ştie cum îţi place cafeaua. Sunt momentele care te ajută să te relaxezi şi să îi acorzi creierului o stare de bine.

Noţiunea de noroc e falsă. Cei care par norocoşi în ochii lumii sunt cei care şi-au creat singuri succesul.

2 Nu te baza numai pe noroc

După ce ne lovim de obstacole, mulţi dintre noi ne spunem: „Asta e, nu sunt o persoană norocoasă“. Numai că noţiunea de noroc e falsă, nu există. Persoanele despre care alţii spun că sunt norocoşi nu fac altceva decât să plece singuri în căutarea a ceea ce Machiavelli numea soartă. Sunt cei care iau iniţiativa şi intră în contact cu mulţi oameni, ceea ce le creşte şansele de a-şi găsi sufletul pereche, jobul ideal sau apartamentul de vis. Este vorba de energie, nu de noroc, de multă voinţă, curiozitate şi de dorinţa de a merge înainte. Şi este foarte important să nu ne pierdem niciodată avântul.

Să nu crezi că cei care se luptă pentru succesul lor au parte doar de victorii. Să presupunem că ai de prezentat un proiect. Deşi totul decurge minunat, nu se concretizează nimic. De ce? Explicaţia e simplă. Persoana cu care ai vorbit pur şi simplu nu este interesată. La polul opus, multe propuneri, care au avut parte de un răspuns negativ, au ajuns să fie realizate într-un final.

3 Fii mereu dispus să înveţi

Pesimiştilor le lipseşte curiozitatea şi ratează multe oportunităţi de a descoperi ceva nou sau de a cunoaşte alte persoane. Optimistul e curios în legătură cu orice. Curiozitatea este piatra de temelie a învăţării. Dorinţa de a afla lucruri noi este o modalitate de a ne controla propriul ego şi tentaţia de a gândi: „Ştiu cum stau lucrurile, nimic nu mă mai poa­te surprinde“. Dobândirea unor cunoştinţe noi ne lărgeşte orizontul şi ne face mai fericiţi. Când ne adaptăm situaţiilor noi, evoluăm, iar sentimentul de satisfacţie de la final merită toate eforturile.

4 Asumă-ţi responsabilitatea

Mulţi dintre noi nu ne exprimăm nemulţumirile şi nu ne vărsăm nervii pe familie, prieteni sau colegi. Pentru a compensa, devenim încet încet neîncrezători în lumea din jur şi ne creăm o viziune artificială asupra vieţii în care orice lucru e supus interpretărilor negative, de la starea criminalităţii până la rata inflaţiei.

Conform sondajelor efectuate pe parcursul ultimilor 20 ani, oamenii au fost tot timpul convinşi că şomajul este într-o continuă creştere, chiar şi în perioadele în care la ştiri se anunţa contrariul, iar despre puterea de cumpărare, opinia publică a declarat dintotdeauna că este mică sau în scădere indiferent de perioadele de creştere, stagnare sau diminuare a acesteia.

Exagerarea riscurilor şi a suferinţelor este un fenomen colectiv care ne poate afecta pe fiecare dintre noi la nivel individual. Te descurci greu cu banii? Poţi începe să schimbi ceva în primul rând dacă încerci să acorzi mai puţină atenţie aspectelor negative. Chiar dacă la prima vedere o să îţi pară greu, concentrează-te pe lucrurile care merg bine în viaţa ta şi pe ce ai realizat. În loc să te autocompătimeşti, mai bine caută în jur persoane care au avut probleme similare cu ale tale şi care te-ar putea ajuta să găseşti o rezolvare.

Optimismul nu înseamnă să crezi că lumea e mai frumoasă decât în realitate, dar nici să o vezi mai urâtă.

5 Priveşte lucrurile în perspectivă

De ce să ne lăsăm loviţi din plin de tot ce ni se întâmplă? Încearcă să faci un pas înapoi şi să priveşti o situaţie în comparaţie cu alte evenimente din viaţa ta şi cu experienţe similare trăite de alţii. Privită separat, situaţia poate fi considerată o tragedie incomensurabilă, dar atunci când priveşti lucrurile dintr-o perspectivă mai largă, îţi poţi da seama că este o etapă a vieţii tale pe care o poţi controla dacă alegi cum să te raportezi la ea.

Nu înseamnă că fugi de realitate, înseamnă că îi acorzi rolul şi importanţa care i se cuvin. Pentru cei care se îndoiesc că e bine să ne distanţăm de propriile probleme, rec­omand poveştile femeilor care s-au îmbolnăvit de cancer pentru a nu ştiu câta oară şi care se luptau şi reuşeau să găsească noi motive de speranţă. Este bine să înţelegem că doar noi putem alege cum să ne raportăm la supărările şi frustrările noastre şi să ne dăm seama cât de mult contează acestea cu adevărat.

6 Nu crede că înainte era mai bine

A fi optimist înseamnă a trăi în prezent fără să ne împovărăm inutil cu ideea că înainte era mai bine sau că fericirea va veni mai târziu.

Aşa cum spunea filosoful francez André Comte-Sponville, „nu are niciun rost să visăm la ceea ce nu avem, fără să ne bucurăm de ceea ce avem“. Atunci când nu suntem cu totul în prezent, s-ar putea să ratăm experienţe care ne fac bine şi ne aduc satisfacţie. Aceasta este filosofia fericirii.

Totul stă în noţiunea de carpe diem propovăduită de strămoşii noştri. Aici şi acum ar trebui să înveţi din eşecurile şi din victoriile tale, aici şi acum ar trebui să încerci să devii un om mai bun, aici şi acum ar trebui să nu ratezi nicio oportunitate.

7 Priveşte lumea aşa cum e

Optimismul nu înseamnă să crezi că lumea e mai frumoasă decât în realitate, dar nici să o vezi mai urâtă. Da, lumea este nesigură, iar istoria nu face decât să confirme acest lucru. Indiferent de perioadă, oamenii au avut dintotdeauna frici şi griji.

Dar lumea este în acelaşi timp şi un loc plin de lucruri fascinante. Iar descoperirile în ştiinţă, medicină şi tehnologie nu au fost niciodată atât de spectaculoase. Începând cu 1990, în fiecare an omenirea a câştigat câte trei luni în plus la speranţa de viaţă datorită cercetărilor în domeniu. Foametea, lipsa apei şi diverşi viruşi nu au fost niciodată mai aproape de eradicare ca în zilele noastre. Poate că e bine ca, în sfârşit, să nu mai privim jumătatea goală a paharului.

8 Nu crezi în zâmbet? Zâmbeşte oricum

Scriitorul Georges Bernanos zicea: „Singura diferenţă dintre optimişti şi pesimişti este că optimistul este un bufon vesel, în timp ce pesimistul este un bufon trist“.

Nu eşti convins de care parte te situezi? Zâmbeşte oricum. Învaţă să le mulţumeşti oamenilor şi să îţi exprimi recunoştinţa de fiecare dată când cineva este bun cu tine.

Ține cu dinţii de gândurile pozitive şi de visurile tale şi conectează-te la ele de fiecare dată când vreo emoţie negativă încearcă să pună stăpânire pe tine.

 

Autorul Thierry Saussez locuieşte la Paris, unde în anul 2014 a dezvoltat seria de semina­rii „Printemps de l’optimisme“ („Primăvara optimismului“), în colaborare cu Consiliul economic, social şi de mediu, din Franţa.

50 BONNES RAISONS DE CHOISIR L’OPTIMISME DE THIERRY SAUSSEZ. © 2015 DE THIERRY SAUSSEZ este PUBLICAT DE ÉDITIONS SAINT-SIMON. WWW.EDITIONS-SAINTSIMON.COM

Vote it up
259
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza