Cum reparati un perete de caramida

Da, asa este: puteti face singuri reparatiile la zidurile de caramida
 

Trebuie doar sa fiti calmi si increzatori. Mai jos va vom arata cum sa faceti asta.

Periati sarea. O depunere alba, ca o pulbere, e un fenomen obisnuit la peretii noi de caramida. Se produce atunci cand sarurile din caramida ies la suprafata dupa ce caramida s-a udat de la ploaie. Daca incercati sa spalati cu apa, fenomenul va continua. Mai bine, frecati zona afectata cu o perie uscata, pana cand problema nu mai apare.

Evitati masurile dure. Ganditi-va mult si bine inainte sa curatati exteriorul casei prin sablare sau cu substante acide, mai ales daca e o casa veche. Pe langa murdarie, ambele metode elimina si stra­­tul exterior al caramizilor. Acestea poate vor arata ca noi, dar sarmul casei vechi poate sa dispara. Se poate intampla chiar sa stricati caramizile si sa trebuiasca sa dati apoi cu o substanta de izolare.

Spalatul functioneaza. Puteti indeparta mur­­daria depusa de-a lungul anilor pe pereti folosind doar o perie cu peri duri si un furtun cu apa. Lu­­crati in benzi orizontale, incepand cu partea de sus a peretelui si verificand stabilitatea scarii pe parcurs. In locurile foarte murdare puteti folosi un amestec de 120 ml de amoniac dizolvat intr-o ga­­leata de apa. Folositi ochelari si manusi de cau­­ciuc pentru a va proteja.

Scoateti cu totul. Atunci cand indepartati iede­­ra de pe peretii de caramida, asigurati-va ca o indepartati cu totul, altfel, ramasitele se vor oxida, lasand pete urate. Scoateti cat puteti mai mult din iedera, asteptati o saptamana sau doua sa se usuce ce-a ramas, apoi frecati caramizile cu un detergent puternic si o perie tare.

Scoateti petele dificile. Pentru petele dificile, cum ar fi cele de smoala sau de ulei, folositi o pas­­ta facuta din creta pisata amestecata cu para­­fina sau terebentina. Mai intai, dati pe pata cu pu­­tin din solventul pe care l-ati folosit pentru pasta. Intindeti apoi pasta deasupra. In final, lipiti peste pasta o punga de plastic sau niste folie de alu­­mitniu, ca sa nu se usuce. In cateva zile, pasta va absorbi pata, iar apoi puteti spala caramizile.

Eliminati mucegaiul. Mucegaiul se formeaza in zonele umbrite. In majoritatea cazurilor, acesta nu ataca caramida, dar poate produce pete decolo­­rate. Pentru a indeparta mucegaiul, frecati cu un amestec format din parti egale de apa si inalbitor. Folositi o perie tare si frecati bine. Dupa o ora, clatiti cu apa curata.

Scapati de muschi. In zonele umede si umbri­­te, se poate sa creasca muschi pe caramizi. Daca vreti sa scapati de el, dati cu erbicid, urmand in­­struc­­tiunile producatorului.

Purtati-va cu grija. Mortarul e mai moale si mai poros decat caramizile din jur. Daca restaurati un zid al unei cladiri de epoca, cereti sfatul unui ex­­pert in restaurari pentru a gasi mortarul cores­­pun­­zator. Mortarul modern e foarte dur si poate dis­­truge marginile caramizilor de epoca, care sunt mai moi.

Spargeti caramida. Curatati petele de vopsea si de mortar de pe caramizi cu o bucata de cara­­mida sparta de aceeasi culoare cu cele pe care le curatati. Frecati cu interiorul partii sparte a cara­­mi­­zii, deoarece partea exterioara e mai dura si poate produce zgarieturi.

Inlocuirea unei caramizi. Pentru a inlocui o ca­­ramida sparta, indepartati mai intai mortarul din jurul ei cu o dalta, avand grija sa nu ciobiti carami­­zile din jur. Folositi apoi dalta pentru a sparge ca­­ramida. Scoateti bucatile. Umeziti deschiderea. Intindeti mortar pe baza cavitatii si pe laturile si partea de sus ale caramizii noi. Introduceti cara­­mida si neteziti mortarul.

Vote it up
45
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza