Cum putem trai mai mult

Anumite portiuni din ADN, denumite telomeri, trebuie protejate ca sa ne prelungim viata
 
<p>
Pe piata exista o multime de teste deloc complicate, care iti pot dezvalui adevarata „varsta biologica“. Chiar daca sunt bazate pe cercetari realizate de cativa specialisti laureati ai Premiului Nobel, valoreaza oare ceva si merita pretul pe care companiile il cer pentru ele?
Folosind o proba de sange, testele masoara dimensiunea telomerilor, acele portiuni de ADN situate la capatul fiecarui cromozom. Asemenea bucatelelor din plastic de la sireturile de pantofi, telomerii impiedica degradarea materialului genetic relevant. Cu cat sunt mai lungi, cu atat mai bine: telomerii mai scurti au fost asociati cu un risc crescut in ceea ce priveste aparitia problemelor de sanatate – boli cardiovasculare, diabet si unele tipuri de cancer. Telomerii nu sunt insa un glob de cristal.
„Este impropriu sa spui ca pe baza lor poti preciza cat va trai o persoana“, spune dr. Elizabeth Blackburn, in revista Nature, ea fiind unul dintre cercetatorii care, in 2009, au obtinut Premiul Nobel pentru lucrarile referitoare la telomeri. Cu toate acestea, Blackburn, cofondatorul uneia dintre companiile care realizeaza asemenea teste, spune ca rezultatele te pot ajuta sa iti evaluezi mai bine riscul aparitiei unor maladii serioase.
Totusi, protejarea telomerilor poate fi o chestiune de bun-simt. De exemplu, se pare ca fumatul si obezitatea ii micsoreaza. Consumarea unor alimente bogate in acizi grasi Omega 3 ii poate alungi. Stresul psihologic ii diminueaza, iar exercitiile fizice regulate si meditatia pot contribui la refacerea acestora. Iar un studiu realizat pe un lot de pacienti care sufera de cancer cervical sugereaza ca suportul psihologic prin intermediul consilierii poate duce nu numai la o calitate mai buna a vietii, ci si la telomeri mai solizi.
In concluzie, in acest moment, cunoasterea dimensiunii propriilor telomeri are sanse sa fie mai degraba un amanunt mai mult interesant decat util. Mai bine iti dai banii pe un curs de yoga sau pe o pereche noua de pantofi de alergat. In ceea ce o priveste pe Blackburn, iata ce a declarat aceasta pentru publicatia New Scientist: „Am invatat tehnica meditatiei. Si o pun in practica ori de cate ori pot“.
</p>
<p>&nbsp;</p><strong><a href="http://diff4.smartadserver.com/call/cliccommand/4711480/[timestamp]?" target="_blank">Afla cum poti economisi 40-50% din rate creditului tau de nevoi personale</a></strong>
 
Vote it up
181
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza