Cum putem preveni cancerul de piele

Strategii preventive esențiale pentru sănătatea pielii
 

Lumina soarelui ameliorează starea de spirit și ne oferă vitamina D. Însă toată lumea cunoaște dezavantajele expunerii excesive la soare: cancerul de piele. Vinovate sunt radiațiile UVB, care provoacă majoritatea cancerelor de piele, și radiațiile UVA, care agravează leziunile. Metodele de mai jos vă ajută să vă păstrați sănătatea pielii.

 

Aplicați loțiune de protecție solară. Dacă veți sta la soare mai mult de 10–15 minute, folosiți loțiune de protecție solară. Aplicați-o din belșug; cei mai mulți oameni nu folosesc cantități suficiente. Folosiți aproximativ 45 ml de loțiune pentru a vă acoperi complet (dacă veți petrece ziua la plajă sau la piscină) sau cam cât conținutul a două linguri pentru față și gât (nu uitați urechile). Noi vă recomandăm să țineți un pahar de plastic în geanta de plajă sau în automobil, ca să aveți mereu la îndemână un instrument de măsură. Acordați o atenție deosebită zonelor periculoase. 55% din tumorile cutanate afectează capul sau gâtul (dacă sunteți bărbat și ați început să cheliți, luați aminte!), pe locurile următoare fiind mâinile, antebrațele și picioarele. De asemenea, folosiți protecție pentru buze având un FPS (factor de protecție solară) de minimum 15. Reaplicați protecția din două în două ore.

Rămâneți acoperit. E important să purtați haine protectoare și o pălărie când vă aflați la soare. În prezent se găsește chiar îmbrăcăminte cu protecție solară încorporată; nu e ieftină, dar reprezintă o investiție excelentă pe termen lung în sănătatea dvs. O variantă este să adăugați un produs numit SunGuard atunci când spălați rufele; fabricantul susține că amplifică factorul de protecție împotriva ultravioletelor (UPF), care măsoară cât de bine vă protejează o țesătură de razele soarelui. Teoretic, SunGuard mărește UPF-ul unui tricou alb din bumbac de la 5 la 30.

Folosiți autobronzant în loc să mergeți la solar. Mersul la solar – unde se folosesc radiații UVA pentru a închide culoarea pielii – mărește cu până la 75% riscul de melanom, cu 50% riscul de cancer al celulelor bazale și de peste două ori riscul de cancer cu celule scuamoase. Mai bine folosiți produse autobronzante, care vă oferă un bronz lucios fără riscuri.

Sursa: Reader’s Digest – “O viață fără boli” 

 

Vote it up
73
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza