Cum putem corecta cicatricile

Medicii recomanda folosirea metodelor nechirurgicale pentru a estompa aspectul neplacut al urmelor de pe piele
 
<p>
Cicatricile pe piele pot fi urmarea unui accident, a unei boli sau a unui act terapeutic chirurgical. Indiferent de cauza, cicatricile sunt considerate stigmate cutanate care creeaza un defect estetic si uneori chiar functional. Anumite zone, cum este decolteul si spatele sunt mai predispuse cicatricilor vicioase. Leziunile de pe fata chiar daca sunt mici, sunt insa greu de ascuns.

O cicatrice se formeaza in timp si capata aspectul final dupa 9 luni. Perioada critica apare de la doua saptamani si dureaza in medie opt saptamani, timp in care pacientul trebuie monitorizat si ajutat sa cicatrizeze normal.

Aspectul cicatricilor ramase dupa operatii este foarte divers si depinde in mare masura de reactia pielii la actul chirurgical, dar si de maiestria chirurgului care opereaza. Astfel pot sa apara cicatrici:

-    hipertrofice care se ridica peste marginea taieturii aparand in relief ca un cordon rosu, fibros
-    retractile neregulate si de volum marit, cum sunt cele keloidiene
-    cu aspect atrofic, alb pergamentos

SFATUL MEDICULUI: “In tratarea cicatricilor folosim mai multe feluri de lasere ultraperformante care regenereaza si netezesc pielea sau reduc culoarea vinetie din cicatricea activa. De asemenea, cu ajutorul toxinei botulinice putem sa limitam tractiunea din zona cicatriceala, sa dam volum unei zone sau dimpotriva sa aplatizam si sa inmuiem cicatricea. Aceasta abordare nechirurgicala ajuta la imbunatatirea semnificativa a aspectului unei cicatrici” afirma doamna doctor Mihaela Leventer, fondator DermaStyle.

Metode de tratare a cicatricilor:

1.    Injectare cu medicatie specifica acestei probleme – cum ar fi toxina botulinica
2.    Dermabraziune - se efectueaza cu ajutorul unui instrument rotativ de viteza mare, prevazut cu o perie sau rotita abraziva. Aceasta are rolul de a indeparta stratul superficial al pielii, procedura fiind urmata de aparitia unui nou strat si corectarea neregularitatilor de pe suprafata pielii. Nu pot fi tratate cu ajutorul dermabraziunii: defectele cutanate congenitale, alunitele, semnele din nastere si cicatricile post-arsuri.
</p>

Vote it up
158
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza