Protejeaza-ti copilul de otita

Imunizarea prin vaccinare reprezinta o buna metoda de preventie
 
<p>
Otita medie este, dupa pneumonie, boala copilariei care ii ingrijoreaza cel mai mult pe parintii din Romania. Dar mijloacele de preventie moderne, precum vaccinul, si efectele lor sunt foarte putin cunoscute si utilizate, rezulta dintr-un studiu realizat de compania de cercetare de piata ISRA Center, la solicitarea GlaxoSmithKline Romania.

Astfel, cea mai mare parte a mamelor intervievate au considerat durerea ca fiind cel mai grav aspect al acestei boli frecvent intalnita la copiii de pana in 3 ani, aceasta fiind urmata de febra si probleme cu somnul. Otita – sau infectia urechii medii - provoaca durere si suferinta copiilor si poate duce chiar la complicatii grave, precum afectare auzului.

Majoritatea mamelor ai caror copii au avut otita au recunoscut ca boala are un impact emotional puternic pentru intreaga familie din cauza suferintei copilului. In plus, aproape jumatate dintre mame (45%) au spus ca cel mic a trebuit sa lipseasca de la gradinita, iar pentru aproape jumatate dintre acesti parinti absenta copilului de la gradinita a insemnat ca au fost nevoiti sa-si ia ei insisi liber de la serviciu, consecintele absentei de la locul de munca fiind traduse in final printr-un castig financiar mai mic la nivel de familie (50%) sau folosirea unei parti a concediului anual (39%).

In pofida acestor rezultate, la intrebarea “Ce metode de prevenire a infectiei cunoasteti?”, cea mai mare pare a mamelor ai caror copii au avut otita (63%) a raspuns in primul rand “Imi feresc copilul de frig”. Insa, in cazul mamelor ai caror copii au avut otita si iau in calcul imunizarea celui mic prin vaccinare, aceasta este privita ca o optiune pentru a evita un nou episod al infectiei, au declarat peste jumatate dintre mamele intervievate. Potrivit studiului, numai 2 din 10 mame si-au vaccinat copiii – imunizarea copiilor prin vaccinare reprezentand totusi metoda de prevenire a otitei (generata de pneumococ) recomandata de Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, vaccinurile pneumococice conjugate sunt aprobate pentru imunizarea in vederea prevenirii bolilor invazive, a pneumoniei (aprobarea fiind diferita de la tara la tara, in functie de opinia agentiilor de reglementare) si a otitei acute medii cauzate de tulpinile vaccinare de pneumococ la sugari si copii, de la 6 saptamani de viata pana la 5 ani. In Romania, vaccinarea anti-pneumococ este disponibila de mai mult timp pentru a creste protectia impotriva bolilor pneumococice invazive precum meningita si bolilor pneumococice non-invazive, precum otita - cateva zeci de mii de copii fiind imunizati pana acum impotriva efectelor pneumococului. Costul vaccinarii impotriva pneumococului in Romania este suportat insa de catre parinti, in timp ce multe dintre tarile din vecinatatea Romaniei, cum sunt de exemplu Bulgaria, Polonia sau Grecia, au inclus deja vaccinarea anti-pneumococ in programele nationale.

Conform studiului realizat in Romania de ISRA Center, mamele au declarat ca printre motivele de a refuza vaccinarea se afla, in egala masura, covingerea acestora ca vaccinul „nu are efect” (29%) si “teama fata de reactiile adverse” (28%), urmata de afirmatia ca “mamele stiu si pot sa poarte de grija copiilor” (16%). Pentru mamele care nu si-au vaccinat copilul impotriva otitei si indecise in privinta vaccinarii (28% dintre respondenti) motivele tin de faptul ca “nu au toate informatiile” (30%) sau pentru ca „nu stiu daca vaccinarea este cu adevarat eficienta” (26%).

</p>
Vote it up
219
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza