Cum ne protejăm de microbi

Infecțiile cu anumiți stafilococi îți pot pune viața în pericol
 

Stafilococii se numără printre cele mai răspândite bacterii de pe glob. Infecțiile pe care le cauzează nu sunt neapărat severe – deseori provoacă doar probleme cutanate minore. Însă stafilococul auriu rezistent la meticilină (MRSA), o tulpină larg răspândită, poate cauza deces deoarece este rezistent chiar și la cele mai puternice antibiotice. Unele infecții cu MRSA pot cauza probleme mari vârstnicilor sau persoanelor cu sistemul imunitar slăbit.

Ce e de făcut?

Spălați-vă pe mâini. Spălarea mâinilor cu apă fierbinte și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde, este cea mai bună metodă de a preveni infecțiile cu MRSA. Dacă a izbucnit o epidemie la școală sau la locul de muncă, încercați un dezinfectant cu clorhexidină, care eradichează bacteriile de pe piele.

Faceți duș. Este deosebit de important după ce faceți mișcare. Folosiți săpun!

Bandajați zgârieturile și tăieturile. Trebuie să rămână acoperite până la vindecare, pentru a fi ferite de stafilococi.

Feriți-vă de rănile celorlalți. Evitați contactul cu rănile sau bandajele altora.

Fiți egoist. Nu folosiți în comun prosoape, lame de ras, produse de machiaj, piepteni sau perii. Chiar și telefoanele mobile sau hainele murdare pot fi purtătoare de stafilococi.

Creați o barieră. Folosiți un prosop sau hainele ca barieră între pielea dvs. și echipamentele de la sala de fitness. Ștergeți echipamentele cu un șervețel sau o soluție antibacteriană înainte de a le folosi.

Stați la distanță. Sigur că vă iubiți colegii de echipă, dar evitați formele de contact direct precum îmbrățișările, palmele peste spate etc., care pot duce la răspândirea bacteriilor.

Folosiți apă fierbinte. Spălați cu apă fierbinte hainele și prosoapele cu care ați fost la sală, pentru a ucide bacteriile.

Sursa: Reader’s Digest – “O viață fără boli”

 

Vote it up
147
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza