Cum ne ferim de cancer

E mai sigur sa previi decat sa tratezi. Afla din testul nostru ce te protejeaza de cea mai temuta dintre boli
<p>Aproape in fiecare an, in jur de 60.000 de romani primesc vestea unui diagnostic ingrozitor: cancer. Cele mai frecvente forme sunt cancerul pulmonar, gastric, hepatic, esofagian, colo-rectal, prostatic (la barbati), cancerul de san si de col uterin (la femei). Conform celor mai recente date, prezentate cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Cancerului, in Romania exista acum circa 600.000 de pacienti oncologici.

Sa fie aceasta boala ingrozitoare o fatalitate, ceva imposibil de evitat? Potrivit unui studiu realizat de Institutul American de Cercetare a Cancerului, 80% din participantii la cercetare nu stiau ca exista masuri efective care te pot ajuta sa previi boala. In acelasi timp, World Cancer Research Fund International – o fundatie activa la nivel mondial in cercetarea cancerului – a descoperit, dupa ce a coordonat mai bine de 700 de studii stiintifice pe aceasta  tema, ca o mica schimbare a stilului de viata poate reduce riscul de cancer cu peste 30 de procente! Asta inseamna ca informatiile corecte pot salva vieti. Cat de multe stii despre prevenirea cancerului? Participa la acest test ca sa afli!
 
1. Doua pahare de vin rosu pe zi ajuta la prevenirea cancerului in cazul barbatilor, in timp ce unul pe zi e suficient in cazul femeilor.
FALS. Nu exista studii stiintifice care sa demonstreze ca a te bucura de un pahar cu vin rosu reduce in mod real riscul aparitiei cancerului. Pana in acest moment, numai experimentele pe tesut celular si pe animale au aratat ca alcoolul are efect in stoparea cancerului. De fapt, consumul regulat de alcool este considerat un factor de risc: s-a demonstrat ca unul sau mai multe pahare de alcool pe zi pot creste cu 60% riscul aparitiei cancerului de colon. Pentru ca efectele negative ale alcoolului cantaresc mai mult decat cele pozitive ale vinului rosu, cercetatorii la nivel international si Societatea Germana de Nutritie nu recomanda consumul regulat de vin.
 
2. In cazul vegetarienilor, riscul de cancer de colon este mai scazut decat in cazul celor care consuma carne.
FALS. Daca analizam la un loc pacientii care sufera de toate tipurile de cancer, vegetarienii par sa aiba un risc mai scazut de imbolnavire. Cu toate acestea, in cazul cancerului de colon, specialistii implicati intr-un studiu de sapte ani privind nutritia europeana (EPIC) au demonstrat ca, pentru cei care nu consuma carne, riscul de imbolnavire creste cu mai mult de o treime.

3. Treizeci de minute de miscare de trei ori pe saptamana sunt suficiente pentru a preveni cancerul.
FALS. Desi aceasta recomandare a fost formulata de catre o comisie europeana de cercetare a cancerului, in 2003, ca minimul necesar de sport pentru a reduce riscul imbolnavirii, o analiza a studiilor recente din toata lumea recomanda 30 de minute de activitate fizica de 5 pana la 7 ori pe saptamana. Activitatea fizica poate include mersul pe bicicleta, plimbarea sau chiar cate putina munca in gradina.

4. Consumul ridicat de fibre reduce riscul cancerului de colon.
ADEV{RAT. Conform studiului realizat de EPIC, sansele de imbolnavire scad sub 40 de procente daca vei consuma 35 de grame de fibre pe zi, in loc de 15 grame, cat consuma astazi in medie un european. Recomandarea de a consuma cat mai multe fibre cu putinta din grau integral, fructe si legume este dezbatuta aprins de catre experti, dar exista rezultate clare ca anumite fibre din fructe si legume, cum este pectina din mere, blocheaza formarea celulelor canceroase.

5. Cancerul la san la femei este in mare parte o chestiune genetica.
FALS. Cancerul de san ereditar reprezinta un procent de doar 5-10% din cazurile de cancer mamar. Inaintarea in varsta, menstruatia precoce, menopauza tarzie sau terapia de inlocuire a hormonilor in timpul menopauzei par sa fie factori care cauzeaza cancerul la san. Alti factori de risc sunt obezitatea, lipsa activitatii fizice, consumul excesiv de alcool si consumul carbohidratilor cu index glicemic ridicat, cum sunt cei din faina prelucrata si din dulciuri.

6. Folosirea vopselei pentru par creste riscul cancerului la vezica biliara.
FALS. Nu a fost demonstrat ca vopselele de par fabricate dupa 1980 cresc riscul cancerului la vezica biliara, chiar daca sunt folosite de consumatori in mod regulat. Totusi, se pare ca hairstilistii sunt mai expusi riscului imbolnavirii, mai ales daca au lucrat regulat, timp de 10 ani sau mai mult, cu coloranti chimici. Vopselele fabricate inainte de 1980, mai ales cele de culoare inchisa, contineau amine aromatice, care s-au dovedit pana in acest moment carcinogene. Aceste substante sunt astazi interzise.

7. Fiecare arsura solara creste riscul aparitiei cancerului de piele.
ADEV{RAT. Arsurile solare sunt cauzate in principal de radiatiile UVB. Cu cat arsurile cauzate de aceste radiatii celulelor pielii sunt mai serioase, cu atat riscul de cancer de piele nonmelanom creste. Chiar si tipurile mai periculoase de melanom malign au fost corelate cu arsuri solare din perioada copilariei. +i factorul ereditar creste riscul cancerului de piele. De asemenea, un numar mare de alunite reprezinta un factor de risc.
 
8. Riscul imbolnavirii creste daca beti mai mult de trei cesti de cafea pe zi.
FALS. Bautura aromata nu poate fi corelata sub nicio forma cu cresterea riscului de cancer: chiar o cantitate de 1,4 litri pe zi nu creste riscul imbolnavirii de cancer de colon. De fapt, mai multe cesti de cafea reduc riscul cancerului de ficat, de san, de col uterin sau de prostata. Cercetatorii pun asta pe seama cantitatii mari de antioxidanti din cafea.
 
9. Mersul pe bicicleta pe o sa tare creste riscul de cancer la testicule la barbati.
FALS. Nu s-a demonstrat ca folosirea unei sei rigide de bicicleta creste in vreo masura riscul de cancer. Totusi, in cazul biciclistilor care parcurg distante lungi, un timp indelungat, exista un risc mai mare de accidentare a nervilor din zona genitala, de disfunctii erectile si prostatita, o afectiune inflamatorie a prostatei.

10. Daca renunti la fumat, scazi riscul imbolnavirii.
ADEV{RAT. La doar o saptamana dupa ce ai renuntat la fumat, tensiunea arteriala scade, iar dupa 24 de ore scade si riscul de infarct. Dupa 10 ani, riscul de a te imbolnavi de cancer la plamani se reduce la jumatate. Este benefic sa renunte la fumat si aceia care au fost diagnosticati deja cu cancer la plamani: in fazele incipiente sau de mijloc ale evolutiei bolii, rata de supravietuire se dubleaza pentru aceia care renunta la fumat. Pericolul de revenire a bolii dupa ce tratamentul a dat rezultate bune se reduce si el cu mai mult de jumatate in cazul celor care se lasa de fumat.

11. O colonoscopie poate reduce riscul imbolnavirii.
ADEV{RAT. Cancerul de colon este singurul tip de cancer care, inainte de a deveni periculos, inregistreaza stadii preliminare benigne, cunoscute sub denumirea de polipi. Daca acestia sunt descoperiti si indepartati cu succes dupa o colonoscopie, sansele ca un cancer de colon sa se dezvolte se reduc semnificativ. Din nefericire, procedura nu este 100% eficienta in descoperirea problemei: cancerul si polipii pot sa nu fie observati in urma consultului. Ce este interesant este ca asta pare sa se intample mai des atunci cand cancerul s-a format pe partea dreapta a intestinului gros decat atunci cand el este localizat pe partea stanga.

12. Stresul de la serviciu si de acasa nu contribuie la cresterea riscului imbolnavirii.
ADEVARAT. Un studiu recent pe termen lung realizat de Societatea daneza de cancer, in care au fost analizate, in perioada 1991-2002, 8.736 de persoane din perspectiva stilului de viata si a nivelului de stres, a aratat ca nici stresul de la serviciu, si nici grijile de acasa nu implica un risc mai mare de imbolnavire. Asa ca nu iti face griji, poti fi relaxat in privinta faptului ca esti... stresat.</p>
 

Vote it up
263
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza