Cum ne ajută coenzima Q10

Care sunt adevăratele beneficii ale acestui “supliment-minune”
 

Prezentată în reclame ca un supliment-minune, se spune despre coenzima Q10 că mărește rezistența, ajută la slăbit, combate cancerul și chiar întârzie îmbătrânirea. Aceste pretenții sunt exagerate, dar nutrientul este într-adevăr promițător în tratamentul bolilor cardiace și al gingivitei.

 

Ce este?

Coenzima Q10, o substanță naturală produsă de organism, face parte dintr-o familie de compuși numiți chinone. Se găsește în toate organismele vii și este concentrată și în multe alimente, printre care alune, nuci și uleiuri. În ultimul deceniu, coenzima Q10 a devenit unul dintre suplimentele dietetice cele mai populare în lume. Partizanii acestui nutrient îl folosesc pentru a menține o stare generală de sănătate bună, ca și pentru a trata boli de inimă și alte afecțiuni grave. Unii clinicieni cred că este atât de importantă în menținerea funcționării normale a organismului, încât ar trebui numită „vitamina Q“.

 

Cum acționează?

Funcția cea mai importantă a coenzimei Q10 este de catalizator al metabolismului – seria complexă de reacții chimice în timpul cărora alimentele sunt descompuse în „pachețele“ de energie pe care le folosește organismul. Acționând împreună cu enzimele (de unde și numele de „coenzimă“), compusul accelerează procesul metabolic, furnizând energia de care celulele au nevoie pentru a digera mâncarea, a vindeca rănile, a menține mușchii sănătoși și a îndeplini celelalte funcții somatice. Nutrientul are un rol esențial în producerea energiei, așa că nu este de mirare că se găsește în fiecare celulă din corp. Prezent din abundență mai cu seamă în celulele energointensive ale inimii, el ajută acest organ să bată de peste 100.000 de ori în fiecare zi. În afară de aceasta, coenzima Q10 acționează ca antioxidant, la fel ca vitaminele C și E, ajutând la neutralizarea radicalilor liberi, moleculele care deteriorează celulele.

 

Profilaxie

Coenzima Q10 poate preveni cancerul, infarctul miocardic și alte boli asociate cu acțiunea distructivă a radicalilor liberi. Este folosită și ca intensificator de energie și supliment împotriva îmbătrânirii. Concentrația ei scade cu vârsta (și cu anumite boli), așa că unii medicii recomandă începerea suplimentării sale zilnice după 40 de ani.

 

Beneficii majore

Coenzima Q10 a produs entuziasm ca posibilă terapie pentru cardiaci, în special pentru cei care suferă de insuficiență cardiacă sau care au inima slăbită. În anumite studii, pacienții cu deficiențe în funcționarea inimii au înregistrat o ameliorare substanțială după ce au adăugat suplimentul la medicamentele și terapiile lor convenționale. Alte studii au indicat că persoanele cu boli cardiovasculare au un nivel scăzut al acestei substanțe. Alte cercetări au arătat că coenzima Q10 poate împiedica formarea cheagurilor de sânge, să scadă tensiunea arterială, să controleze aritmia, să trateze prolapsul valvei mitrale, să reducă simptomele bolii Raynaud (circulație proastă în extremități) și să aline durerile în piept (angina). Dar este considerată un complement – nu un înlocuitor – al tratamentelor medicale convenționale. Nu luați acest nutrient în locul medicamentelor pentru inimă sau al altei medicații prescrise.

 

Beneficii suplimentare

Câteva studii au arătat că coenzima Q10 poate prelungi viața celor cu cancer mamar sau de prostată, dar rezultatele sunt încă incerte. Pare și să ajute în procesul de vindecare și reducere a durerilor și a sângerării celor care suferă de gingivită și să accelereze refacerea după chirurgia bucală. Suplimentul promite și în bolile Parkinson și Alzheimer, precum și în fibromialgie. Unii practicieni cred că nutrientul ajută la stabilizarea nivelului de zahăr în sânge la diabetici. Multe alte avantaje mai sunt reclamate de acest supliment: încetinește îmbătrânirea, ajută la slăbit, îmbunătățește performanța sportivă, combate sindromul de oboseală cronică, calmează multe forme de alergii și crește imunitatea. Sunt necesare și alte cercetări ca să se stabilească eficacitatea coenzimei Q10 pentru aceste probleme, ca și pentru altele.

Sursa: Reader's Digest - "Porția de sănătate"

Vote it up
137
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza