Cum ne afectează lumina ochii

Protejează-ți vederea de efectele nocive ale luminii
 

Lumina solară puternică poate afecta vederea. Ea sporește efectul nociv al radicalilor liberi la nivelul ochiului. Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie, perioadele îndelungate petrecute în lumină solară directă pot vătăma ochii și pot contribui la apariția cataractei și a degenerării maculare. Lumina ultravioletă și cea albastră dăunează cel mai tare pe perioade lungi, așa că folosiți o pălărie cu boruri late și ochelari de soare, pe lângă crema de protecție solară. Lumina reflectată e la fel de periculoasă. Specia umană s-a dezvoltat într-un mediu fără reflexii, cel al pământului și arborilor. Pavajele de beton și clădirile moderne reflectă multă lumină, făcându-ne vulnerabili la efectul ei nociv. Protejați-vă ochii și când vă aflați pe nisip, apă sau zăpadă, acestea reflectând puternic lumina.

 

Estomparea diferenței

Nu doar lumina solară este dăunătoare, ci și orele lungi de muncă în spații închise, cu lumină fluorescentă. Ne petrecem o mare parte din viață în lumină artificială – care contribuie la miopie. Acest lucru e contrar naturii noastre. Ochii umani au evoluat în condiții de petrecere a unor ore din zi în aer liber și a nopților în întuneric aproape deplin.

Spre deosebire de strămoșii noștri îndepărtați, care dormeau mult în nopțile de iarnă, noi petrecem multe ore de întuneric în lumină artificială. Dormim adesea în camere unde pătrunde lumină de afară, ceea ce ne poate afecta ochii, căci au nevoie de întuneric ca să se odihnească eficient.

Sursa: Reader’s Digest – “Păstrează-ți simțurile intacte”

Vote it up
222
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza