Cum iti strici electrocasnicele

Descopera in ce ce moduri poti contribui la uzarea prematura a electrocasnicelor, dar si cum sa eviti astfel de greseli
 
<p>
Orice aparat casnic se uzeaza. Este inevitabil: anumite componente cedeaza cu timpul. Insa abuzul si neglijenta pot accelera deteriorarea masinilor de gatit, a frigiderelor, a uscatoarelor si a masinilor de spalat vasele – toate acestea facand din depanator o persoana foarte ocupata. Iata in ce moduri contribui tu la uzarea prematura a electrocasnicelor, dar si cum poti evita astfel de greseli.

Masini de spalat

Unele componente sunt usor de inlocuit, dar deteriorarea tamburului sau a tubului exterior, cauzata de monedele sau alte obiecte metalice uitate in buzunarele hainelor, poate conduce la moartea masinii tale. Un tambur in neregula provoaca uzarea sau intinderea rufelor, in timp ce un furtun necorespunzator duce la scurgeri de apa. Orice reparatie sau inlocuire este extrem de scumpa.
Sfatul depanatorului:
• Nu spala in masina obiecte care au elemente din metal.
• Goleste intotdeauna buzunarele hainelor inainte de a le baga in cuva masinii de spalat.
Sfat SUPLIMENTAR:
• Supraincarcarea masinii de spalat nu o va strica imediat, dar poate duce la uzura lagarelor si a suspensiilor, facandu-le sa cedeze prematur, moment in care vei fi nevoit sa apelezi la depanator. Asigura-te ca respecti intotdeauna recomandarile producatorului privind cantitatea de rufe.

Uscatoare

Cand iese din masina de spalat, o cantitate de 5 kg de rufe este imbibata cu aproximativ 2 litri de apa. Utilajul incalzeste rufele, transformand apa in vapori, pe care ii elimina apoi prin aerisirile existente. Centrifugele de uscare trebuie sa impinga acest aer plin cu vapori pana acolo. Fiecare indoitura a furtunului de aerisire sau a conductelor de evacuare – dupa un colt sau perete – reduce drastic fluxul de aer, astfel incat aparatul va lucra mai greu pentru a-ti usca rufele, ceea ce conduce la costuri mai ridicate si la o posibila deteriorare prematura. Pot aparea probleme din pricina acumularii de scame in teava de aerisire, dar si in masina. In situatia din urma, necazurile sunt cele mai serioase, intrucat scamele sunt inflamabile. Toti producatorii recomanda ca depanatorii, indiferent de motivul pentru care au fost solicitati, sa curete interiorul uscatorului pe care il repara. Inlaturarea scamelor si a pufului poate fi o treaba foarte complicata, chiar periculoasa, pentru un nespecialist.
Sfatul depanatorului:
• Respecta instructiunile din manualul de folosire referitoare la aerisirea corecta. De cate ori este posibil, inlocuieste furtu-
nurile de aerisire din plastic sau vinil cu altele mai dure, preferabil flexibile, din metal; traseul dintre uscator si evacuarea exterioara trebuie sa fie cel mai scurt si cat mai direct.
• Ai grija sa indepartezi toate scamele si puful din locurile accesibile din uscator, acolo unde ele tind sa se stranga – in spate, la aerisiri, in jurul gurii filtrului de scame si in jurul usii. O data pe an, se recomanda sa chemi un mester care poate curata interiorul masinii tale in mod profesionist.
Sfat SUPLIMENTAR:
• Ai grija ca toate filtrele sa fie curatate dupa fiecare utilizare: aceasta asigura buna functionare a uscatorului tau.
• Curata si verifica cu regularitate furtunul de iesire si conducta de aerisire.
• Controleaza, la intervale regulate, interiorul masinii – nu trebuie sa fie scame si puf; indeparteaza-le, daca exista.

ARAGAZE electrice cu PLITA de sticla

Deoarece aragazele electrice nu includ multe parti mobile, ele pot avea o durata de viata lunga. Dar, daca plita de sticla se deterioreaza, inlocuirea acesteia poate costa extrem de mult. Cel mai frecvent mod de a sparge sticla este prin lovire, evident accidentala. Dar si incalzirea incorecta poate duce la craparea sticlei – daca folosesti vase cu fundul concav sau supradimensionate, caldura se poate acumula in exces. De asemenea, utilizarea unor produse de curatat improprii poate duce la deteriorarea ei. Foloseste intotdeauna produse si ustensile adecvate pentru indepartarea stropilor de mancare, inainte de a se arde.
Sfatul depanatorului:
• Alege vasele de gatit cu fundul plat si asigura-te ca nu sunt mai mari decat arzatoarele.

FRIGIDERE si congelatoare

Cea mai scumpa componenta a unui frigider sau congelator este compresorul, parte a sistemului de racire, care este adeseori protejat de o garantie speciala de 5 ani si care, de fapt, ar trebui sa reziste cam de doua ori pe atat. Curata praful ce se aduna pe spira compresorului, de obicei localizata in dosul gratarului din spatele aparatului. In caz contrar, compresorul va fi fortat sa lucreze din greu si se va supraincalzi. Daca acesta se strica inainte de vreme, dar dupa ce garantia a expirat, repararea lui ar putea fi foarte costisitoare – poate mai convenabil ar fi sa inlocuiesti aparatul.
Sfatul depanatorului:
• O data pe an – sau de doua ori, daca ai animale de casa cu blana –, curata praful de pe spirele de condensare si aerisirile, cu ajutorul aspiratorului si al unei perii pentru spire (conica, rotunda, cu maner scurt). Periaza cu grija suprafata, dar si printre spire, apoi aspira praful. Repeta pana cand spirele sunt perfect curate. Nu zgaltai aparatul cand folosesti aspiratorul si nu utiliza obiecte metalice.
Sfat SUPLIMENTAR:
• Un congelator plin este mai eficient decat unul gol, care nu pastreaza nimic la rece. Iar un congelator eficient nu doar ca prelungeste viata compresorului, implicit a frigiderului, dar economiseste si energie. Daca n-ai altceva, umple rafturile cu legume pentru iarna, cu pungi de gheata sau chiar cu sticle din plastic pline cu apa.

MASINI DE SPALAT VASE

O zgarietura mica pe suprafetele acoperite cu vinil poate fi inceputul ruginirii, ce va conduce la deteriorarea masinii de spalat vase. Cand si metalul a inceput sa se corodeze, nu mai poti opri fenomenul. Rugina va pata vasele, pana cand vei schimba suporturile sau intreaga masina. Inlocuirea unui grilaj pentru farfurii poate costa 25% din pretul unei masini noi, de firma. Incarcarea incorecta si functionarea fara sare sau agent de spalare sunt factorii majori care scad eficienta.
Sfatul depanatorului:
• Spala manual razatoarele, strecuratorile, cutitele si celelalte articole de menaj care au muchii ascutite. Nu inghesui niciodata prea multe obiecte din metal sau sticla intr-un spatiu mic.
Sfat SUPLIMENTAR:
• Pentru ca masina sa functioneze corespunzator, asigura-te ca produsul anticalcar folosit este bine ales – vezi manualul de instructiuni pentru detalii.
• Pentru ca vasele tale sa sclipeasca la final, ai grija ca selectorul pentru lichidul de limpezire sa fie setat corect.
• Compartimentele pentru sare si detergent trebuie sa fie pline. Un container plin cu detergent poate dura trei luni, dar, in zonele cu apa dura, unul cu 4 kg de sare poate sa se consume in numai doua saptamani.
</p>
Vote it up
326
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza