Cum gasesti un mester bun

Nu toti zugravii si instalatorii sunt la fel... Afla de la noi tot trebuie sa stii ca sa alegi graul de neghina
 
Tanarul designer Stefan Oprea, in varsta de 30 de ani, din Bucuresti, nu-si dorise altceva decat sa-si renoveze apartamentul. Pentru ca nu stia niciun meserias de incredere, a apelat la o firma de prestari servicii, cu care a incheiat un contract. „Mi-am imaginat ca, daca apelez la o firma, o sa fiu scutit de probleme“, ne-a marturisit Stefan. Nu si-ar fi imaginat niciodata tabloul pe care avea sa-l gaseasca, acasa, cateva zile mai tarziu, aproape de finalizarea lucrarii. Muncitorii erau in pragul betiei, peretii „proaspat-refacuti“ si „zugraviti“ nu mai respectau niciunul din principiile liniilor drepte si unghiurilor de 90 de grade, iar la tamplaria proaspat-schimbata un curent teribil trecea prin izolatia „perfecta“. Stefan s-a luat cu mainile de cap si a decis sa-i concedieze pe loc, cu riscul de a-si lasa mai departe casa intr-un adevarat santier.

Este evident ca, in ziua de astazi, nici macar un contract nu te pazeste de meseriasii neglijenti. Si, cand colo, nici gand sa fie penurie de meseriasi: numai in Romania exista, de pilda, cateva zeci de mii de firme de prestari servicii in acest domeniu, completate de alte cateva mii de meseriasi care functioneaza sub umbrela de persoane fizice autorizate, potrivit datelor Asociatiei Patronilor si Meseriasilor din Cluj, una dintre cele mai reprezentative organizatii profesionale din tara. Printre acestia exista, fara doar si poate, multe persoane serioase, calificate, pe care te poti baza. Intrebarea este insa: cum le si gasesti?

Mai intai sa comparam, abia apoi sa comandam
„Cele mai bune sunt tot recomandarile personale“, sustine Stama Gioga, comisar superior in cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. Intreaba-ti, deci, prietenii si cunostintele, vecinii sau colegii de serviciu ce meseriasi buni cunosc. Este bine sa stii ca exista si cateva site-uri specializate, cum ar fi cautinstalator.ro, cautelectrician.ro, cautzugrav.ro, unde poti gasi o lista cu mesteri pe fiecare domeniu in parte. Mai poti incerca si pe ghidul.ro – pe portalul tuturor serviciilor, si pe anuntul.ro – pe principalul site de mica publicitate. In caz ca nici asa nu gasesti pe cineva, nu-ti mai ramane decat sa iei la rand rubricile de mica publicitate ale marilor ziare nationale sau locale.

„Cere referinte cand contactezi o firma de prestari servicii“, ne sfatuieste Gioga, de la Protectia Consumatorilor. Pasul urmator este sa soliciti devize estimative. Firmele pe care le ai in vedere ar trebui sa treaca acolo toate serviciile in parte, cum ar fi tipul si volumul lucrarilor pe care le vor executa, timpul de lucru estimat, necesarul de materiale si costurile, TVA-ul, cheltuielile de deplasare aferente si alte cheltuieli secundare si sa indice o data pana la care este valabila respectiva oferta. In cazul in care diferentele de pret sunt foarte mari, verifica daca toti ofertantii pun la dispozitie, intr-adevar, aceleasi servicii.

Este bine sa stii ca, in general, devizele sunt „umflate“ cu 15-20% fata de valoarea reala a lucrarii, avertizeaza Augustin Fenesan, presedintele Asociatiei Patronilor si Meseriasilor din Cluj.
Apoi, se intampla adesea ca abia pe parcursul executarii lucrarii sa reiasa ca aceasta va necesita mai mult timp si mai multe materiale decat se calculase in deviz.
Meseriasul poate adauga acest surplus la factura de plata. Daca vrei sa fii scutit de aceasta incertitudine, trebuie sa negociezi o oferta concreta, deci un pret fix. „In cazul clientilor fara experienta lucrului cu meseriasii, aceasta este cea mai buna varianta“, spune Fenesan.
In plus, se cere, totusi, si din partea ta putina disciplina: „Daca vei veni, ulterior, cu doleante suplimentare, oferta initiala nu mai poate fi respectata si va fi lovita, atunci, de nulitate“, avertizeaza Fenesan.

Cu cat proiectul tau este mai complex, cu atat ar trebui sa planifici un termen mai lung pentru realizarea acestuia. Pana ce toate firmele contactate vor reusi sa-ti prezinte oferte detaliate, pot trece zile, daca nu chiar saptamani. In afara de aceasta, mesterii care sunt considerati valorosi au deseori liste foarte lungi de asteptare.
Vestea buna e ca exista si un sezon mort pentru ei, in care poti negocia tarife mult mai convenabile. Nu comanda, de exemplu, executarea noii terase in primavara, ci mai degraba toamna, iar renovarea bucatariei ar fi bine sa nu o planifici, totusi, cu doar cateva saptamani inainte de Sarbatorile Craciun.

Licitatii de meseriasi pe internet
Chiar daca in stadiu inca incipient, o posibilitate relativ noua de a-ti asigura preturi convenabile o constituie licitatiile de lucrari pe internet, pe care le poti anunta pe www.infoconstruct.ro sau pe www.casadelicitatii.ro. Ca posibil client, tot ce trebuie sa faci e sa-ti descrii aici comanda lucrarii pe care doresti s-o faci si sa indici un pret maxim pe care esti dispus sa-l platesti. Meseriasii interesati iti prezinta apoi ofertele lor.

Similar, si tu poti licita un meserias pe www.okazii.ro, acolo unde acestia isi afiseaza tarifele minime pentru fiecare tip de lucrare in parte, urmand sa fie angajati de cei care ofera mai mult. „Am economisit astfel peste 500 de lei“, spune Maria Alexandru.

Femeia de 34 de ani si-a propus, anul trecut, sa-si monteze geamuri tip termopan, in locul tamplariei vechi de lemn la apartamentul pe care-l detine in Bucuresti. Prima echipa de muncitori chemata i-a comunicat ca toata lucrarea, inclusiv finisarile, o va costa 2.700 de lei. A doua trupa de meseriasi i-a vorbit chiar de un pret mai mare. Surprinsa si nemultumita de cotatii, Maria a cautat, la indemnul unei amice, cel mai bun pret oferit pe acest site public de licitatii. Ofertantului i-a propus un pret si, in acest fel, a reusit sa-si monteze termopanele cu doar 2.200 de lei.

Aprecierile altor clienti iti pot servi drept ajutor in cautarea ta insa, ca aproape pretutindeni pe internet, si aici este valabil: ai grija la ofertantii care liciteaza pe preturi de nimic doar pentru a-si atrage musterii, alta fiind apoi realitatea.
In concluzie, fixarea unui termen pentru o intalnire directa client-meserias este pe cat de necesara, pe atat de lamuritoare.

Ce sa facem daca apar probleme?
Un santier mai mare intre propriii pereti nu-i treaba simpla, nici placuta. Lamureste neaparat, in prealabil, si problemele de ordin organizatoric: unde isi pot petrece meseriasii pauzele? Ce toalete pot folosi? Unde se pot racorda la apa? Unde duc gunoaiele si materialele de ambalaj? Asa vei evita ca pensulele sa fie spalate in cada sau cosul tau de gunoi sa dea pe afara.

Niste apa, o cafea sau o gustarica aduse la fata locului, din cand in cand, sunt mici semne de pretuire. Ele nu-ti asigura doar o mai buna dispozitie de munca, ci iti ofera si prilejul de a constata mai des daca totul este in ordine.
 In niciun caz sa nu-i lasi pe muncitori complet de capul lor. Daca ai nevoie, totusi, sa-ti onorezi niste intalniri sau sa mergi la serviciu, lasa-le numarul tau de telefon sau stabileste un partener de discutie din cadrul echipei de muncitori.
Verifica prin sondaj daca mesterii vin punctual la lucru, cat timp raman sa munceasca si daca parasesc santierul in timpul orelor de munca.

Mentioneaza in scris ca doresti sa fii informat imediat chiar si in cazul unor abateri mici de la oferta facuta sau daca se ivesc probleme. Tot in scris, fa-ti cunoscute, cat se poate de repede, reclamatiile pe care le ai de facut, cel tarziu inainte sa iei in primire lucrarea finita. Sa nu accepti sub nicio forma compromisuri, cum ar fi usile si tocurile din alt tip de lemn fata de cel ales de tine sau alta culoare folosita la zugravit.

„In aceste cazuri, poti refuza receptionarea si sa-i soliciti meseriasului sa inlature respectiva defectiune in cel mai scurt timp“, ne sfatuieste expertul Liviu Dobrescu, jurist in cadrul companiei Legal Consulting din Bucuresti, care tocmai a trecut prin amplul proces de constructie a propriului domiciliu.

Ce prevede legea?
In oricare dintre cazuri, meseriasilor trebuie sa le acorzi, totusi, sansa remedierii defectiunii. Plata trebuie facuta insa abia dupa ce lucrarea a fost rezolvata cu succes. „Aceste clauze trebuie sa fie stipulate in contractul semnat intre client si prestator. Daca acest contract nu exista, atunci clientul nu are aproape nicio posibilitate de a refuza receptia“, afirma Dobrescu.

Alta este situatia in cazul unor lipsuri minore: de pilda, daca zugravii au lasat pe parchet o pata de vopsea sau cel care a montat gresia a uitat sa puna intr-un colt o plinta. „In acest caz, nu trebuie sa iei lucrarea in primire si s-o achiti. Poti, eventual, sa platesti o parte din suma pana la remedierea problemei“, spune Liviu Dobrescu.

Daca vei descoperi vreun neajuns mai tarziu, meseriasul raspunde, conform legislatiei actuale, pentru munca sa, numai in anumite conditii. Deci, mare atentie inainte de a face receptia lucrarii! Legea 10/1995 privind calitatea in constructii prevede raspunderea constructorului pentru asa-numitele vicii ascunse, ivite in termen de 10 ani de la receptia lucrarii. Acestea sunt defectele care nu pot fi descoperite in urma unei verificari serioase, pe cale obisnuita si pentru care e necesara o anumita pregatire.

Pe de alta parte, pentru deficientele structurii de rezistenta rezultate din nerespectarea normelor de proiectare si executie, legea prevede raspunderea constructorului pe toata durata existentei constructiei. In privinta deficientelor „aparente“, asa cum sunt denumite legal cele ce pot fi observate imediat, cum ar fi petele pe pereti, o zugraveala sau un montaj prost facute, acestea pot angaja raspunderea meseriasului numai daca aceasta a fost stabilita in mod special prin contract.
Si nu credem ca vrei sa ajungi prin tribunale cu o zugraveala. Intr-o chestiune de litigiu, tu esti cel care are obligatia de a aduce dovezi, iar un proces, in Romania, dupa cum se stie, poate fi scump si de lunga durata.

Cine nu este satisfacut de prestatia unei firme de specialitate ar trebui sa se adreseze, asadar, mai intai, Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, apoi, daca nu este multumit, Inspectoratului de Stat in Constructii, dupa cum sustine comisarul Stama Gioga.

Norocul sau, mai bine zis, inteligenta lui Stefan Oprea a stat tocmai in existenta unui contract intre el si muncitorii pusi pe chef si bautura, mai putin pe munca. Dupa ce le-a semnalat toate deficientele, tanarul nu le-a platit decat 15% din valoarea totala a lucrarii, asa cum era, de altfel, stipulat in contract, si i-a concediat. Urmatoarea echipa de muncitori a fost avertizata de ce i s-ar putea intampla daca face, asemenea celor dinainte, o treaba de mantuiala, asa ca Stefan s-a ales, in cele din urma, cu o casa renovata ca „la carte“.

Iata si cateva sfaturi in plus
Ai uitat cheile, incalzirea s-a stricat, toaleta s-a infundat – firmele care ofera solutii de urgenta sunt adesea destul de scumpe. Dar te poti feri, astfel, de sarlatani:

1. Rezerva-ti timp suficient pentru a compara tarifele: firmele serioase ofera, de obicei, o lista de preturi: cat te costa ora de munca a unui meserias, care sunt cheltuielile de deplasare si costurile secundare etc.
2. Angajeaza firme locale, care nu necesita cheltuieli mari de deplasare. Atentie: la anunturile de pe internet poti regasi, adesea, pe primele locuri, ofertantii din Bucuresti. Ori, daca esti din alta localitate, trebuie sa „sapi“ mai adanc.
3. Ceea ce nu cade in sarcina portofelului tau: taxe speciale pentru „utilaje speciale“ sau „folosirea autoturismelor personale“, tarif de noap-te adaugat la intreaga valoare a facturii, ore de munca rotunjite mari-nimos („orice ora inceputa este considerata o ora in--treaga“), preturi de specula ce depasesc mult practica uzuala (tarifele sunt de 70-250 de lei pentru deschiderea unei usi blocate).
4. Lamureste in prealabil modalitatile de plata. Inca un pont: ar fi bine ca, cel putin in privinta serviciilor de urgenta pentru deschiderea usilor si ale celor pentru spargerea unor tevi, sa aduni informatii inainte sa survina vreun caz urgent.     KVE

Si iata unde e bine, totusi, sa nu te bagi...
Tot respectul pentru indemanarea ta de adevarat meserias, dar ar trebui sa nu te bagi, totusi, la anumite munci. Asta in propriul interes.
- Lucrari electrice: Ingaduite sunt numai reparatiile minore, cum ar fi schimbarea unei sigu-rante. Ce-i drept: atat timp cat nu sunt legate la circuitul electric, iti este permis sa muti si sa montezi si prize. Conectarea la reteaua de curent electric trebuie sa o faca, totusi, un om de specialitate. Altminteri, risti nu numai probleme cu asigurarea si cu furnizorii de curent electric, dar chiar si propria-ti viata.
- Tevi si conducte: Poti schimba, e adevarat, relativ usor robinetii de la baie sau de la calorifer, nu asta e problema. O lucrare executata neprofesionist poate sa aiba insa ulterior urmari grave, care sa te coste atat pagubele din casa ta, cat si cele ale vecinilor de jos, treziti cu apa in cap. Pentru o executie ireprosa-bila, ai nevoie nu numai de cunostinte de specialitate, dar si de instrumente speciale. Conductele de gaz sunt intotdeauna un caz de lasat in seama specialistului!
Lucrari de zidarie: Inainte sa montezi pereti sau sa darami ziduri, ar trebui sa consulti, in orice caz, un inginer constructor, specialist in statica. Izolatia defectuoasa in zona exterioara pericliteaza, in cel mai rau caz, chiar structura de rezistenta a constructiei. Daca lasi o parte din lucrari in seama unei firme de constructii si realizezi singuri lucrarile de zidarie ale altor parti, risti sa ai probleme cu garantia.

Vote it up
514
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza