Indiferent daca bicicleta dumneavoastra este o relicva cu trei viteze sau o bicicleta de munte scumpa, daca o mentineti curata va avea o viata mai lunga, performante mai bune si va arata si bine. Cand va spalati bicicleta, amintiti-va intotdeauna sa inspectati cauciucurile pentru urme de uzura sau taieturi. Jentile indoite pot crea ciupituri marunte care in timp se maresc daca nu sunt bine umflate cauciucurile, asadar umflati-le la nivelul recomandat.
INCEPETI CURATAREA BICICLETEI prin a indeparta mizeria vizibila cu o perie aspra. Apoi folositi un furtun de gradina cu presiune scazuta pentru a spala bicicleta. Apa trebuie sa se scurga mai degraba decat sa tasneasca cu forta, pentru ca apa sub presiune poate forta mizeria sa intre in lant si in alte parti mobile. Din acelasi motiv, nu folositi niciodata un aparat cu presiune si nu va treceti bicicleta prin spalatoria de masini.
DEGRESATI SISTEMUL DE TRACTIUNE. Cel mai greu de curatat la o bicicleta sunt lantul si alte parti ale sistemului de tractiune – pedalele, schimbatorul, butucul rotii din spate si altele asemenea – asadar, ocupati-va de ele la inceput. Protejati-va mainile cu manusi de lucru. Apoi aplicati un degresant pe o carpa moale si curatati lantul cateva zale deodata, miscand pedalele inainte in timp ce lucrati. Dupa ce ati curatat tot lantul, scoateti-l cu atentie de pe suport (numit si roata de lant) – roata de metal cu dinti ascutiti, care tin lantul la locul sau. Cu o surubelnita mica, inlaturati cu atentie orice impuritati prinse intre dinti. Apoi bagati printre ei o carpa, frecand inainte si inapoi ca atunci cand va curatati dintii cu ata dentara.
ACUM SPALATI TOATA BICICLETA. Folositi un burete mare si 1/4 cana (60 ml) de detergent de vase amestecat intr-o galeata cu apa calda. Nu uitati de sa si de suruburile ei de prindere, de ghidon si de manere si aveti grija sa nu uitati de manerul franei si de partea de sub furca ce leaga ghidonul de cadru. Spalati marginile si cauciucurile rotilor. Sapuniti usor sistemul de tractiune pentru a inlatura orice urma de degresant. Clatiti bicicleta complet cu un furtun de gradina, apoi pedalati putin pe standul de lucru ca sa scapati de surplusul de apa. Stergeti bicicleta cu prosoape de hartie si mergeti pe ea cateva strazi ca sa se evapore si restul de apa. Apoi stergeti-o din nou complet.
UNGETI LANTUL cu un lubrifiant spray, vandut in multe magazine de biciclete. Trageti cricul spre spate in timp ce pulverizati. Lubrifiantul atrage mizeria, asa ca nu folositi prea mult si stergeti excesul cu o carpa moale.
CERUITI O BICICLETA CURATA din acelasi motiv pentru care lustruiti o pereche de pantofi noi. Asta e valabil si daca mergeti prin baltoacele cartierului, si daca va napustiti pe panta muntelui cu viteza nebuna. Ceara pentru biciclete, existenta sub forma de pasta sau lichid, se vinde la orice magazin de biciclete. Urmati instructiunile si aplicati ceara cu o carpa moale, cu atentie ca sa ajungeti la diversele tevi, coturi ale bicicletei si alte locuri greu de atins. Sau incercati varianta aceasta mai simpla: pulverizati pe bicicleta un spray obisnuit de mobila care contine ceara.
DEPOZITATI-VA BICICLETA intr-un loc uscat pentru a descuraja rugina. Nu lasati niciodata bicicleta pe partea dreapta; puteti strica roata, zalele lantului si schimbatorul, sau le puteti dezaxa. Folositi un suport pentru transportul bicicletei cu masina in loc sa o puneti in partea din spate. Dupa fiecare drum, periati noroiul si mizeria de pe cauciucuri si stergeti cu o carpa murdaria si umezeala de pe cadru, sa, ghidon, lant si pedale. Daca lantul este ud, uscati-l si ungeti-l putin.