Cum curatam aragazul

Ca si la cuptoare, exista un motiv practic si important sa mentineti aragazul curat
 

Aceasta reduce riscul de incendiu de la grasime si alte alimente scurse. Smecheria este sa stapaniti alimentele scurse si stropii – nu sa le lasati sa se adune si sa se intareasca, formand ceva care va va face sa oftati de teama curateniei.

DUPA FOLOSIRE, de fiecare data. Pe termen lung, aceste cateva minute de prevenire va vor economisi timp. Folositi o carpa sau un burete curat, umed, ca sa stergeti partea de deasupra si cea cu butoanele cat aragazul este cald inca, si treaba va fi chiar mai usoara. Pentru stropii si alimentele scurse care sunt mai intarite, folositi o solutie de detergent de vase lichid si apa calda sau o solutie din parti egale de otet si apa calda. Nu folositi niciodata produse de curatat abrazive, cum este buretele de sarma.

PERIODIC SPALATI PLACILE DE LA ARZATOARE si alte accesorii care se pot scoate (dar nu bobinele electrice de la arzator) fie de mana in chiuveta, fie punandu-le in masina de spalat (daca manulalul aragazului spune ca se pot spala in masina). Scoateti cu atentie butoanele, tragandu-le, si curatati in jurul bazei lor. Spalati butoanele in apa fierbinte cu detergent, clatiti si uscati inainte de a le pune la loc.

DACA ARAGAZUL NU ARE PLACA DE DEASUPRA ETANSATA, ridicati-o si curatati sub ea. (Urmati instructiunile manualului pentru ridicarea partii de deasupra fara sa o stricati.) Apoi curatati grasimea adunata, cu un burete si apa cu detergent sau o solutie din parti egale de otet si apa calda. Clatiti cu apa curata si un burete.

PENTRU ARAGAZELE ELECTRICE, stergeti periodic bobinele, dupa ce s-au racit. Scoateti-le ca sa faceti treaba mai usoara. Folositi o carpa umeda si apa cu detergent sau o solutie din otet pentru alimentele mai dificile.

PENTRU ARAGAZELE CU GAZ, scoateti periodic si curatati capacele racite ale arzatoarelor (numite si capetele arzatoarelor), precum si gratarele. Folositi o carpa umeda si apa cu detergent sau o solutie din otet pentru alimentele mai dificile. Pentru mancarea lipita, puneti capacele arzatoarelor, gratarele si placile de scurgere intr-o punga de plastic cu un castronel de amoniac. Inchideti-o bine si lasati-o sa stea peste noapte. Vaporii de amoniac vor muia alimentele si grasimea. Continuati prin curatare cu apa cu detergent, clatire cu apa curata si uscare in aer.

In cazul in care capacele arzatoarelor nu se pot scoate si se imbacsesc cu mancare, curatati-le cu un ac de cusut. Daca modelul flacarii ramane neuniform, lasati capacul sa se raceasca si curatati-l din nou cu acul. Repetati pana cand flacara arata uniform.

PENTRU PLACILE DE DEASUPRA DIN CERAMICA SAU STICLA, curatati des, dar cu mare grija. Acestea pot fi cel mai usor de tinut curate, dar sunt si destul de sensibile. Nu folositi niciodata bureti abrazivi, perii de plastic sau bureti de frecat, decat daca se recomanda de catre producator. Nu folositi produse chimice de curatat aspre. Stergeti cu apa sau cu apa si detergent. Folositi un produs de lustruit ceramica, disponibil la magazinele de aparatura electrica si la cele cu produse pentru casa. De obicei, o picatura sau doua vor fi indeajuns. Intindeti-l pe placa si apoi lustruiti cu o carpa curata sau cu un prosop de hartie.

PENTRU DEPUNERILE MAI DIFICILE care se formeaza pe placile de deasupra cu glazura de portelan, incercati aceste indicatii:

• Umeziti un prosop de hartie, acoperiti cu un jet de detergent de vase lichid si strangeti prosopul ca sa se distribuie detergentul. Asezati prosopul peste depunere si lasati-l 10 minute. Apoi scoateti usor mazga muiata cu unghia sau cu o racleta din plastic (nimic mai abraziv), avand grija sa nu zgariati suprafata. Daca este necesar, continuati cu un jet de produs de degresare sau un produs de curatare cu ulei de portocale.
• Atacati depunerea cu un produs de curatare special, conceput anume pentru placile din portelan de la aragaz.

Vote it up
Votează
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza