Cum combatem depresia de luni

Conform unei cercetari, unii oameni nici nu zambesc pana la ora 11
 
<p>
Ziua de luni poate fi o povara dupa un sfarsit de saptamana petrecut cu prietenii si familia. Statisticile arata ca jumatate dintre noi a intarziat la lucru intr-o zi de luni si ca, de fapt, nu muncim decat 3, 5 ore, conform unui studiu de la Marmite. O alta cercetare din UK, realizata de OnePoll, care a chestionat 2.000 de angajati cu norma intreaga, a aratat ca zilele de luni sunt atat de mohorate pentru angajati incat acestia nici macar nu zambesc pana la 11.16.
“Dupa un sfarsit de saptamana petrecut cu prietenii si familia nu e surprinzator ca cei mai multi oameni au nevoie de timp pentru a se readapta la conditiile de lucru”, spune psihologul Alex Gardner in studiul “Zilele de luni nu sunt in mod inerent rele, ci atitudinea noastra fata de ele”.
Un alt studiu realizat de firma Mercer in UK  a constatat ca luni este ziua cea mai populara din saptamana in care angajatii suna sa spuna ca sunt bolnavi. Rezultatele cercetarii au aratat ca multe dintre concediile medicale se iau in prima zi a saptamanii de lucru.
Cu toate acestea, oamenii de stiinta australieni din Sydney au descoperit intr-o cercetare din 2008 ca depresia de luni dimineata si euforia de vineri sunt mituri.
Psihologii de la Universitatea din Sydney au colectat informatii de la sute de localnici si au cerut participantilor sa spuna in ce dimineti si seri din saptamana se simt cel mai bine si cel mai rau. Un studiu separat monitoriza starea de spirit reala de zi cu zi si apoi s-au comparat rezultatele din ambele studii. Cercetatorii au descoperit ca oamenii se temeau de luni dimineata si iubeau serile de vineri – dar numai cand priveau retrospectiv sau cand anticipau anumite momente. In realitate, monitorizarea starii lor de spirit a aratat ca nivelul de fericire a variat putin.
Ce inseamna toate acestea? Diminetile de luni nu sunt atat de deprimante pe cat ne inchipuim noi.
Cateva sfaturi pentru a face fata zilei de luni:
•    Pregateste-te pentru luni dimineata de vineri dupa-amiaza. Raspunde la e-mail-uri si rezolva-ti anumite probleme de la birou de vineri, in loc sa ti le lasi pe luni dimineata.
•    Dormi mai mult duminica noaptea, astfel incat sa te trezesti odihnit luni dimineata.
•    Nu amana alarma. Ridica-te imediat din pat si fa un dus. Poti incerca anumite exercitii fizice, daca ai timp.
•    Mergi pe jos la birou, daca poti.
•    Incearca sa depasesti mentalitatea ‘abia astept sfarsitul de saptamana’, ca si cum doar atunci simti ca traiesti. Acest lucru iti va intari sentimentele negative fata de saptamana de lucru. In loc sa te bucuri de timpul liber, te simti presat sa faci cat mai multe la sfarsitul saptamanii si esti ingrijorat ca o sa te intorci luni la lucru.
•    Gandeste-te daca intr-adevar iti place locul de munca. Daca ziua de luni ti se pare ingrozitoare, indiferent de ceea ce faci, atunci poate ca este timpul sa te gandesti la o schimbare in cariera.
</p>
Vote it up
214
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza