Cum arata cineva care se ineaca

Reprezentatiile cu falfairi din maini, galgaituri si tipete din filme nu au nicio legatura cu inecul
 
<p>
Capitanul noului vas de pescuit sportiv a sarit complet imbracat de pe punte si a inceput sa inoate repede spre proprietarii vasului, care se aflau in apa. „Probabil isi inchipuie ca te ineci”, i-a spus proprietarul sotiei lui. Se improscasera cu apa unul pe celalalt, iar ea tipase, insa acum stateau cu capul deasupra apei, cu picioarele sprijinite de fundul nisipos. „N-am patit nimic!”, a strigat sotul catre capitan, facandu-i semn cu mana sa se intoarca. Dar capitanul a continuat sa inoate din rasputeri spre ei.
„Dati-va la o parte!” a strigat el. La vreo trei metri departare de ei, fetita lor de noua ani mai avea putin si se ineca. Odata ridicata la suprafata de bratele capitanului, fetita a izbucnit in lacrimi: „Tati!”
Cum a reusit acesta sa observe de la cincisprezece metri ceva ce tatal ei n-a putut vada de la trei? Capitanul stia sa recunoasca o persoana aflata in pericol de inec deoarece avea pregatirea necesara si multi ani de experienta. In schimb, tatal stia cum arata un om care e pe cale sa se inece de la televizor. „Dar o persoana care se ineaca nu se agita si nu tipa dupa ajutor, asa cum se asteapta majoritatea oamenilor”, explica dr. Frank Pia, expert in siguranta acvatica. Aproape intotdeauna este un eveniment tacut.
Inecul este cea de-a doua cauza a mortalitatii accidentale la copiii cu varste de la 1 la 14 ani (prima cauza fiind accidentele rutiere).
 
Potrivit un studiu efectuat in 2004, un procent de 90% din copiii care s-au inecat erau supravegheati de un adult sau de un adolescent in momentul producerii tragediei. Studiul sugereaza ca, in multe dintre aceste cazuri, supraveghetorul a avut cateva clipe de neatentie. Dar, adevarul este ca, de multe ori, cei care ii supravegheaza pe copii nu stiu ce semne sa urmareasca, pentru ca inecul real nu seamana cu imaginea pe care o avem noi despre el. Pentru a evita o astfel de tragedie, urmareste semnele descrise in partea dreapta.
8 semne ca o persoana se afla in pericol
1. O persoana care se ineaca nu poate striga dupa ajutor. Ca sa poata articula cuvinte, trebuie sa fie in stare sa respire. Cand cineva e la un pas de inec, gura i se scufunda si reapare la suprafata apei doar pentru cateva momente, asa ca nu are timp sa expire, sa inspire si sa strige.
2. Si nici nu poate face semne cu mainile. O persoana care se ineaca isi intinde instinctiv bratele in lateral si le impinge in jos, incercand sa-si ridice gura deasupra apei. Uneori, copiii isi intind bratele in fata. Deci, o persoana aflata in pericol nu-si poate folosi bratele ca sa se apropie de un salvator sau ca sa apuce un echipament de salvare.
3. O persoana care se ineaca ramane in apa in pozitie verticala, asa ca nu i se pot vedea picioarele zbatandu-se la suprafata, si nu are la dispozitie decat 20 pana la 60 de secunde inainte sa se scufunde.
4. Ochii sunt sticlosi, incapabili sa focalizeze, sau sunt inchisi.
5. E posibil ca parul sa atarne pe frunte sau sa acopere ochii.
6. Capul este mult scufundat, cu gura la nivelul apei, sau poate fi dat pe spate, cu gura deschisa. In cazul copiilor, capul poate fi aplecat in fata.
7. Uneori, indiciul cel mai important ca cineva se ineaca este faptul ca nu pare sa se inece. Poate parea ca se uita la cer, spre mal, spre marginea piscinei sau spre chei. Intreaba persoana respectiva: „Totul e in regula?”, iar daca iti poate raspunde, probabil ca nu e in pericol. Dar daca se uita la tine cu o privire pierduta, e posibil sa mai ai doar 30 de secunde sa o salvezi.
8. Cand se joaca in apa, copiii fac galagie. Daca nu mai scot niciun sunet, trebuie sa te duci la ei sa afli ce s-a intamplat.
</p>
Vote it up
262
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza