Cum arăta un „dormitor“ în Epoca de piatră

Noi ipoteze incitante ale unor arheologi despre viața acum 60.000 de ani
 

Neanderthalienii care au trăit acum 60.000 de ani într-o peșteră din Catalonia se foloseau de pietre încinse pentru a-și încălzi apa și aveau "încăperi" separate pentru diversele activități, cum ar fi tranșarea cărnii sau dormitul. Acestea sunt câteva dintre ipotezele ce au rezultat după cercetarea peșterii Abric Romani, de lângă Barcelona, unde au fost găsite 10.000 de artefacte. Descoperirile nu sugerează că oamenii din acum 60 de milenii duceau un trai luxos, ci că erau mult mai sofisticați decât lăsau să se creadă primele teorii, ce îi prezentau ca fiind brute fără minte.

Institutul Catalan de Paleoecologie Umană și Evoluție Socială (IPHES) a analizat în detaliu o peșteră de lângă Barcelona și a ajuns la ipoteze interesante privind viața locuitorilor de acum 60.000 de ani.

O gaură de dimensiunile 40 x 30 x 10 cm, situată lângă zidul peșterii și înconjurată de vetre mari, dar și de pietre care au fost încinse, poate fi considerată o dovadă că oamenii au încălzit apa, punând pietre încinse în acea gaură umplută cu apă. O altă ipoteza este că Neanderthalienii se foloseau de piei de animale în care puneau cărnuri și ierburi pe care le găteau pentru a se frăgezi și foloseau "tavi" rudimentare din coajă de copac.

Analiza diverselor resturi găsite a dus la concluzii interesante: pentru diversele activități erau folosite diferite zone ale peșterii: pentru tranșat carnea, confecționat unelte și pentru depozitat gunoaiele. Arheologii au dedus că zona unde s-au găsit cele mai puține resturi era folosită pentru odihnă, un fel de "dormitor" preistoric.

Nu este prima oară când se găsesc dovezi despre peșteri în care diversele activități se desfășurau în locuri diferite, descoperiri asemănătoare fiind făcute în Italia. Dar în peștera spaniolă diversele zone sunt bine delimitate, iar bogăția artefactelor descoperite este fără precedent.

Oamenii acelor vremuri consumau carne de cerb, capră sălbatică, bizon și cai sălbatici, iar oasele găsite au multe urme de tăiere, semn că locuitorii s-au căznit pentru a scoate toată măduva.   

Sursa: HotNews.ro

 

Vote it up
280
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza