Cum alegi un router Wi-Fi

Cauti un dispozitiv prin care sa ai acces la Internet de oriunde din casa? Expertii nostri te ajuta sa-l alegi
 

<p>

Uita de manunchiurile de cabluri de care te tot impiedici prin toata casa! Computer, imprimanta, TV, toate pot comunica prin tehnologia Wi-Fi. Ai nevoie doar de o unitate centrala – routerul:

Frecventa
Cel mai nou standard (802.11n) opereaza la o frecventa de banda de 5 GHz, un nivel care rezolva problemele cauzate de interferenta cu telefoanele, dispozitivele Bluetooth si cu alte gadget-uri.

Viteza de transfer
Acum poti avea, teoretic, pana la 300 Mbps in banda de acasa. In practica, s-ar numi noroc daca ai dispune macar de jumatate din aceasta rata. Cele mai mari rate pot fi atinse cu routere care opereaza in standardul de frecventa 802.11n. Acestea mai au si avantajul ca sunt compatibile si cu dispozitivele mai vechi.

Securitate
Oricine poate „vedea“ semnalele emise de o retea nesecurizata si se poate chiar conecta la ea. Daca inainte era suficient sa ai implementate protocoale de tip WEP and WPA, astazi numai sistemul WPA2 ofera un grad de securitate acceptabil, impreuna cu parole de acces adecvate, care, oricum, trebuie schimbate periodic.

Raza de actiune
Amplasarea routerului afecteaza semnificativ calitatea semnalului, chiar daca dispozitivul ofera, in specificatii, raze de actiune de sute de metri. Pentru un semnal bun, ar fi bine sa-l amplasezi undeva in centrul casei, sa fie cat mai putini pereti in cale si sa nu existe suprafete metalice prin apropiere.

Mediaplayere
Dispozitivul Wireless Display (WiDi), impreuna cu un adaptor HDMI, poate face ca filmele de pe laptopul tau sa ruleze pe TV fara niciun fel de cablu.

Imprimanta?
Daca dispune de conexiune Wi-Fi, imprimanta poate deservi orice calculator din casa, fara niciun fir, dar poate printa si prin comenzi date pe e-mail.

Concluzii:

• frecventa: 802.11n
• viteza de transfer: 150 Mbps
• securitate: WPA2

Bonus:

 • router controlat prin telecomanda, boxe Wi-Fi

</p>

Vote it up
351
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza