Cum alegi un fier de calcat

Te-ai ratacit printre atatea oferte si specificatii tehnice? Expertii nostri te consiliaza
 

<p>

Exista in magazine o gama destul de larga de fiare de calcat: albastre, verzi, transparente, mari sau mici... Dar, desigur, nu frumusetea determina calitatea unui fier de calcat. Iata ce conteaza cu adevarat:

Talpa fierului: Este important ca aceasta sa fie rezistenta la zgarieturi. Placa de baza a unui fier de calcat este fabricata din aluminiu, care este un bun conductor de caldura. Aceasta talpa este imbracata intr-un strat protector, cele mari rezistente fiind din ceramica, safir sau granit. Suprafetele din otel si teflon tind sa fie mai putin rezistente la zgarieturi. Cu toate acestea, teflonul are avantajul de a  nu se lipi de tesatura (atata timp cat suprafata acestuia nu a fost deteriorat).

Puterea: Un fier de calcat mai puternic se va incalzi mai repede. Cele mai bune modele au o putere de 2400 W, ajungand la temperatura maxima in doar cateva secunde. Evaluarea puterii este direct proportionala cu pretul unui fier de calcat si valoarea facturii de energie electrica, dar nu afecteaza intervalul de timp al atingerii temperaturii.

Functia oprire automata: Aceasta functie opreste fierul de calcat in 10-15 minute - in pozitie verticala si in 30 de secunde in cea orizontala.

Aburul: Cu cat este mai eficienta functia de aburi (reglare usoara), cu atat este mai usor sa calcati. Aceasta caracteristica este absolut esentiala pentru materiale groase, dure cum ar fi lenjeriile de pat. Un fier bun produce 35-50 de grame de abur pe minut si este echipat cu un buton pentru abur suplimentar. Orificiile dinspre varful talpii sunt acolo pentru a ajuta la netezirea locurilor greu accesibile, in timp ce un sistem de emisie de abur vertical ajuta la eliminarea cutelor unei haine, jachete sau ale perdelelor.

Functii utile:
- cea de anti-picurare face ca apa sa nu se scurga cand se calca la o temperatura scazuta.
- cea de auto-curatare protejeaza fierul impotriva depunerii de calcar.

Cerinte preferentiale: Daca va deranjeaza firul in timp ce calcati, puteti opta pentru un model care functioneaza si fara fir, trebuie doar sa-l asezati din cand in cand pe o baza ce il va incarca automat.
Pentru cei care au de calcat mult si zilnic, sunt foarte potrivite sistemele de calcat cu abur. Au un rezervor de apa mare care asigura cel putin doua ore de calcat cu abur constant. Aceste sisteme fac procesul de calcare mult mai usor, producand 70- 80 de grame de abur pe minut.
Exista, de asemenea, fiare de calcat numai bune de luat in calatorii - ele sunt foarte practice pentru ca sunt mici, pliabile, dar au o putere mai mica (in jur de 1200W).

</p>

Vote it up
285
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza