Cum alcatuiti bugetul casei

Un buget bun va ajuta nu numai sa reduceti cheltuielile, ci si sa faceti economii
 

1. Stabileste-ti lichiditatile

In primul rand, stabileste pe ce venituri te bazezi luna de luna: din salariu, inchirieri de locuinta, colaborari si din orice alte surse care iti aduc castig lunar. In al doilea rand, afla cat cheltuiesti. Pastreaza toate facturile si chitantele si noteaza-ti tot ce ai platit – fie in bani gheata, fie cu cardul. Nu trisa si nu trece cu vederea nimic.

Imparte cheltuielile in trei categorii: cheltuieli fixe, cheltuieli asumate si cheltuieli discretionare. 

Cheltuielile fixe includ intretinerea pentru casa si masina, impozitele si asigurarile – lucruri care nu se schimba de la luna la luna. Imparte suma la 12 si obtii costul lunar. Cheltuielile asumate includ facturile la utilitati, la telefon, mancarea, transportul, platile cu cardul de credit, cheltuielile scolare pentru copii sau pensiile alimentare – lucruri pe care ti-ai asumat sa le platesti.

Tot restul intra la categoria cheltuielilor discretionare: haine, distractie, carti, activitati extrascolare pentru copii, costuri medicale etc. Cat despre vacante si cadouri pentru ocazii speciale, aproximeaza cat cheltui pe an, imparte la 12 si-ti faci o idee despre costurile lunare.

2. Cheltuie mai putin

Ca sa economisesti nu-ti trebuie vreo aptitudine speciala. „Trebuie doar sa accepti cele trei principii de baza ale disciplinei financiare. Unu: Fa-ti buget. Doi: Obisnuieste-te sa economisesti. Si trei: Controleaza lichiditatile.

Monitorizeaza atent banii care-ti ies din buzunar. Daca sunt mai multi decat cei care intra, e timpul sa reduci cheltuielile. Incepe cu cele discretionare. De acolo e cel mai usor sa reduci. Poti, de exemplu, sa iti iei dulciuri sau branza buna, dar scumpa, doar o data pe saptamana in loc de doua.

Apoi, vezi si cheltuielile asumate. Exista oferte pentru un abonament mai ieftin la telefonul mobil? De ce nu folosesti mai des transportul public si mai rar taxiul? Si eficientizeaza-ti consumul de electricitate si de apa acasa, pentru a reduce facturile lunare.

Cheltuielile fixe au inceput sa-ti depaseasca veniturile? Atunci e cazul sa schimbi ceva in viata ta, altfel nu vei putea pune nimic deoparte. Renunta la masina sau muta-te intr-o casa mai modesta.

3. Economiseste 10%

Dar care e raportul corect cheltuieli-economii? Depinde de cati ani ai, daca esti casatorit sau nu, daca ai sau nu copii ori parinti in intretinere. O regula generala ar fi sa economisesti 10-15% din venitul net. Fireste, daca poti mai mult, e si mai bine. Cheltuielile cu casa sunt de obicei cele mai mari – or, acestea nu ar trebui sa depaseasca o treime din castigul net.

Vote it up
227
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza