Cum îți protejezi datele din telefon

Limitează accesul aplicațiilor la informațiile tale personale
 

Între atâtea discuții despre legile Big Brother și tentativele (până acum nereușite) SRI de a ne monitoriza cu forța, fără mandat judecătoresc, scapă din vedere un aspect de care ne facem vinovați aproape toți. Cel puțin noi, posesorii de telefoane „deștepte” sau alte dispozitive care ne țin conectați permanent cu lumea virtuală, suntem prea des dispuși să ne oferim pe tavă datele personale unor necunoscuți doar de dragul instalării unor aplicații care ne oferă ba acces la un joc online, ba dreptul de a sta la taclale mai ușor cu prietenii.

Sub pretextul acestor utilități, aplicațiile respective ne cer absurd de multe date de care nu au nevoie reală ca să funcționeze: adresa de email, acces la contactele din telefon, locul în care ne aflăm, IP-ul, rețeaua de telefonie etc. Asta înseamnă, în orice limbă, invadarea vieții private, adică exact ceea ce le reproșăm serviciilor de informații că vor să facă sub pretextul luptei contra terorismului. Alternativa de a nu oferi acces la date este una singură – nu poți instala și folosi aplicația. Deci, ce faci, renunți la datele tale pentru un joc sau renunți la joc pentru protejarea intimității? Grea decizie, când în rețeaua în care vrei să intri sunt majoritatea dintre prietenii tăi.

Dar, cu puțin efort și ceva răbdare pot fi contracarate și tendințele astea abuzive ale aplicațiilor. Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) publică pe blogul organizației un serial menit să ne ajute pe noi, profanii într-ale tehnologiei, să ne ferim de abuzurile dezvoltatorilor de aplicații.

Puteți citi, deocamdată, cum să vă protejați datele din telefon, instalând … o altă aplicație – XPrivacy – care va păcăli celelalte aplicații furnizându-le date false în loc de datele reale din telefonul vostru. Adică va da o adresă de email falsă, un IP fals și tot felul de false informații care vor adormi vigilența aplicației, oferindu-vă acces la ea fără nimic în schimb.

Modalitatea concretă în care puteți instala XPrivacy și ce face găsiți citind textul de pe ApTI, primul dintr-o serie care se anunță interesantă și utilă.

Sursa: eva.ro

Vote it up
570
Ai votat deja!Voteaza