Cuisoarele se folosesc in afectiuni digestive

Eugenolul din cuisoare scade coagulabilitatea sangelui si ca este un antiinflamator eficient
 

Originara din Insulele Mirodeniilor, aceasta planta inalta si subtire, vesnic verde, poate atinge inaltimi de 20 m. Florile ei cresc in buchete si, cand infloresc, se deschid ca niste clopotei colorati in rosu cu alb. Totusi, arborii maturi infloresc rareori, pentru ca mugurii florilor se culeg pentru a fi folositi drept cuisoare. Arborele produce aceste cuisoare abia la varsta de 20 de ani si ramane fertil inca 50 de ani.

Compusi activi
Uleiul de cuisoare este compus in principal din eugenol, o substanta anestezica si antiseptica. Cuisoarele mai contin tanini si flavonoide – antioxidanti anticancerigeni, care ajuta si la fortificarea peretelui venelor.

Utilizari medicinale
Specialistii in medicina plantelor folosesc cuisoarele pentru tratarea afectiunilor digestive, iar uleiul, pentru durerile de dinti. Eugenolul din cuisoare este principalul lor compus activ. Se stie ca el combate inflamatia si infectiile bacteriene si fungice, fiind si un bun analgezic. Uleiul de cuisoare este ingredientul activ al multor ape de gura si al unor remedii naturale contra durerilor de dinti. O lucrare publicata in International Journal of Antimicrobial Agents, dovedeste eficacitatea cuisoarelor impotriva bacteriilor si a fungilor: medicii chinezi folosesc de mult aceasta planta pentru tratarea piciorului de atlet – o infectie fungica. Studii efectuate in Taiwan au demonstrat ca eugenolul scade coagulabilitatea sangelui si ca este un antiinflamator eficient. De asemenea, uleiul de cuisoare are un puternic efect relaxant asupra musculaturii netede din plamani si intestine. Insa, din cauza puternicului efect sedativ, o supradoza de eugenol poate duce la deprimarea sistemului nervos central. Cuisoarele sunt combinate adesea cu alte plante pentru tratarea balonarii, a gastritelor, a dispepsiei si a durerilor reumatice. Sunt incluse si in remedii pentru combaterea infectiilor urechii, nasului, gatului si a infectiilor genito-urinare.

Preparare si dozaj:
• In tratamentul gastritelor, dispepsiei, durerilor reumatice – Cuisoare: Luati 1-3 g pe zi in decoct.
• In tratamentul durerilor de dinti – Cuisoare intregi sau ulei de cuisoare: Mestecati cate un cuisor de 3-4 ori pe zi sau picurati 3 picaturi de ulei esential pe un betisor cu vata si aplicati-l pe dintele afectat, de 2-3 ori pe zi.

Vote it up
18
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza