Cu dragoste, din Rusia

Dupa ce a jucat in mai multe filme de-ale lor, un actor finlandez se simte ca acasa printre rusi 
 
<p>Pe aeroportul din Moscova, calatorii sositi de la Helsinki asteapta sa-si ridice bagajele. “Buna, Ville!” O voce din spatele lui Ville Haapasalo il face pe acesta sa se intoarca. O fata necunoscuta ii face, vesela, semn cu mana. Ville e obisnuit sa fie recunoscut peste tot pe unde merge in Rusia. Actorul finlandez este un star al filmului rusesc. Dupa 36 de filme, dintre care multe au fost un adevarat succes national, si numeroase aparitii la televiziunile rusesti, Ville Haapasalo a devenit favoritul a milioane de oameni din aceasta uriasa tara.

Marea aventura ruseasca a tanarului finlandez a inceput in 1991, cand Ville, care pe atunci avea 19 ani, a devenit student la Institutul de Stat pentru Teatru, Muzica si Cinema din Leningrad.
„Ideea mea a fost sa merg in alta tara, sa invat o meserie si sa vad lumea, iar apoi sa ma intorc si sa devin actor in Finlanda.“

Dar, mai intai, viitorul actor trebuia sa invete limba rusa. „Primele mele cuvinte in rusa au fost da si nu. Le-am invatat in tren. Jumatate de an am mers la cursuri, la care abia intelegeam ce spun profesorii. Nici macar nu puteam cumpara mancare de la magazin (nu ca ai fi avut ce sa cumperi!). Strazile erau pline de infractori. In primul an petrecut la Leningrad am fost jefuit de noua ori“, isi aminteste Ville. De trei ori a vrut sa renunte si sa se intoarca acasa, dar si-a spus ca, „daca tot sunt aici, sa stau pana la final“ si s-a intors in camera sa de hostel.

Intr-o zi, in al patrulea an, a primit un telefon de la regizorul Alexander Rogozhkin. S-au intalnit, iar Rogozhkin i-a oferit rolul unui istoric finlandez, care mergea la vanatoare alaturi de cinci rusi.
Filmul Ciudateniile vanatorii nationale, o comedie, s-a lansat in 1995 si i-a facut faimosi peste noapte pe creatorii sai. Ville nu a luat parte la acest triumf.
„Am absolvit, m-am intors acasa si mi-am castigat existenta conducand camioane si facand rame pentru fotografii.“

Dupa un an, si-a dat seama ca a fi actor era chemarea sa si s-a intors in Rusia ca sa urmeze aceasta cariera.  In 2002, Ville Haapasalo a pasit in lumina reflectoarelor pe scena internationala cu filmul Cuckoo, o drama despre doi inamici, un lunetist finlandez si un capitan al Armatei Rosii, care se intalnesc la o ferma izolata, in timpul razboiului. Cu rolul sau din aceasta pelicula, Ville a obtinut premiul pentru cel mai bun actor intr-un rol masculin, la Festivalul International de Film de la Moscova.

Astazi, Ville traieste in doua tari: „Ii iubesc pe rusi, sunt deschisi si primitori, ma inteleg bine cu ei. Am multi prieteni apropiati in Rusia. Ei mi-au prezentat si m-au ajutat sa inteleg cultura rusa. Chiar ma simt oarecum rus“. Vara trecuta, publicul finlandez a apreciat participarea lui Ville ca prezentator la o serie de documentare numita Traversarea Rusiei in 30 de zile. „Am batut toata tara, de la Moscova la Vladivostok“, spune el. Am vrut sa aratam viata din Rusia prin intermediul oamenilor.

Ville a mai fost si gazda unui show TV, in care lua interviuri celebritatilor din Finlanda gatind mancaruri rusesti. Viseaza sa deschida la Moscova un restaurant cu specific finlandez.„Simt ca mentin viu schimbul cultural ruso-finlandez. ±tiati ca operele de arta ale lui Carl Fabergé au fost create de aurarii finlandezi, care lucrau in echipa sa? Asadar, eu nu sunt o premiera“, spune actorul, cu un zambet larg.

Carte de vizit[ Ville Haapasalo
Nascut: 28 februarie  1972
Locul nasterii: Lahti, Finlanda
Resedinta: Finlanda si Rusia
Realizari: A jucat in 40 de filme, dintre care 30 in Rusia
Ambitie: Sa fie un ambasador care aduce laolalta popoarele finlandez si rus. </p>

Vote it up
346
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza