Cruditati cu trei sosuri

Deoarece putine alimente sunt mai sanatoase decat legumele crude, incearca sa le folosesti cat mai mult
 
Portii 8
Timp de preparare: 25 de minute, plus 30 de minute pentru inmuiere

Ingrediente:

Dip cu pesto si iaurt

55 g frunze de busuioc, proaspete
1 catel de usturoi, pisat
1 lingura de seminte de pin
250 g iaurt cu continut mic de grasimi


Dip cu verdeturi aromate, proaspete

170 g smantana
1 ceapa verde, tocata marunt
2 linguri de patrunjel, tocat marunt
1 lingura de frunze de chives, tocate marunt
1 lingurita de otet aromat cu tarhon

Dip de rosii, in stil italian

55 g rosii, uscate la soare
85 g branza de vaci
85 g iaurt cu continut mic de grasimi
30 g frunze de busuioc, proaspete
sare si piper

Pentru servit:

450 g amestec de legume crude – cum ar fi morcovi tineri, fasiute de dovlecel, porumb tanar (oparit 1 minut in apa clocotita), fasole verde (oparita 1 minut), fasii de ardei gras, frunze de cicoare, inflorescente de broccoli

Preparare:

Pentru dip-ul cu pesto si iaurt, se foloseste o piulita pentru a zdrobi frunzele de busuioc, usturoiul si semintele de pin. Se adauga apoi cate 1 lingura de iaurt odata, pana ce se obtine o pasta omogena. Se asezoneaza. Ca alternativa, se poate face un piure din toate ingredientele, utilizand un blender. Se transfera dip-ul intr-un castron, se acopera si se lasa la rece, pana cand va fi folosit.
Pentru dip-ul cu verdeturi aromate, se amesteca toate ingredientele intr-un castron. Se acopera vasul si se pastreaza sosul la rece.
Pentru dip-ul in stil italian, se pun rosiile intr-un castron termorezistent, care se umple cu apa clocotita. Se lasa rosiile la inmuiat 30 de minute, sau pana ce devin suculente. Se scurg, se tamponeaza cu un servet, apoi se toaca marunt.


Se face un piure din iaurt si din branza de vaci, folosind un blender. Sau se paseaza branza si se amesteca apoi cu iaurtul. Se transfera mixtura intr-un castron si se adauga rosiile. Se acopera castronul; se pastreaza la rece.

Chiar inainte de a servi dip-ul in stil italian, se toaca marunt frunzele de busuioc si se inglobeaza in sos, impreuna cu sare si piper, dupa gust.

Se servesc bolurile cu dip-uri pe un platou mare, alaturi de diferite cruditati, aranjate in jurul lor.

O idee:


• Exista un mare numar de legume delicioase si crocante. De exemplu, puteti incerca sa puneti pe masa tulpini de telina, fasiute de castravete, ridichi intregi, rosii prunisoare, taiate in jumatate pe lungime, inflorescente mici de conopida (crude sau fierte) si cartofi noi, fierti cat sa devina fragezi.

Avantaje:


• Semintele de pin contin o mare varietate de minerale: magneziu, potasiu, fier, zinc si cupru.
• Produsele lactate – precum iaurtul si branza de vaci proaspata – sunt surse valoroase de calciu. Acest mineral este esential pentru structura oaselor si a danturii, care contin 99% din cantitatea de calciu din organism.
Vote it up
378
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza