Crostini cu fasole ca in Toscana

Este o gustare delicioasa ce poate fi savurata atat calda, cat si rece
 
<p>
Cantitate: 22 de crostini
Timp de preparare si gatit: 25 de minute
 
Ingrediente:
2 lingurite ulei de masline extravirgin
1 ceapa mica, tocata
1 catel de usturoi, pisat
1 cutie fasole cannellini, circa 400 g, scursa si spalata
2 linguri smantana crème fraiche
1 lingura cimbru proaspat, tocat
1 bagheta subtire, circa 250 g
3 rosii taiate rondele subtiri
sare si piper
ruccola, sau verdeturi aromate proaspete, pentru ornat

Preparare:

Se incinge uleiul intr-o tigaie mica, se adauga ceapa si usturoiul si se calesc la foc mic 10 minute, pana se moaie, amestecand ocazional.

Intre timp, se pune fasolea cannellini intr-un castron si se sfarama cu un zdrobitor de cartofi, sau cu o furculita. Se ia de pe foc tigaia cu ceapa si usturoi si se amesteca acestea cu piure de fasole, cimbru si smantana. Se condimenteaza cu sare si piper si se amesteca bine. Se pastreaza mixtura la cald pana se face painea prajita.
Se incalzeste la maximum grillul cuptorului. Se taie colturile crocante ale baghetei si se dau deoparte, dupa care se taie painea in 22 de felii egale, fiecare de circa 1,5 cm grosime. Se prajesc feliile pe ambele parti, sub grill. (Feliile prajite pot fi lasate sa se raceasca si apoi se pastreaza intr-o cutie, la adapost de aer; cand sunt gata de servit, se ung cu mixtura de fasole racita la temperatura camerei, si se orneaza.)
Se unge fiecare felie cu un strat gros de piure de fasole, deasupra se asaza o rondela de rosie si se garniseste cu frunze de ruccola, sau cu fire de verdeturi aromate.

Cateva idei:

• In loc de fasole cannellini puteti folosi alte tipuri de fasole la cutie, cum ar fi flageolet, sau fasole untoasa, sau naut.
• Puteti aseza peste mixtura de fasole felii de dovlecel fripte pe gratar, ciupercute gatite sau rosii cherry injumatatite.
• Verdeturi aromate, cum sunt busuiocul, oregano, salvia sau patrunjelul pot fi folosite in locul cimbrului.
• Puteti utiliza diferite tipuri de paine, cum ar fi ciabatta, pugliese, integrala sau Granary.
• Preparati crostini cu ton. Scurgeti si faramati 1 cutie de ton, circa 400 g. Amestecati tonul cu cate 1 1/2 lingura de maioneza si iaurt, 2 linguri de chives proaspat tocat si piper, dupa gust. Ungeti fiecare felie de paine prajita cu 1 1/2 lingurita de relish sau chutney de rosii, puneti deasupra mixtura de ton si garnisiti cu fire de nasturel sau frunze de ruccola.

Avantaje:

• Fasolea cannellini, populara in bucataria italiana, apartine aceleiasi familii ca fasolea haricot si, fiarta, are o textura fainoasa similara. Desi este o excelenta sursa de fibre, aceasta fasole poate produce efecte secundare, cum ar fi balonari si flatulenta. Acestea pot fi reduse clatind bine fasolea din conserva, inainte de a o folosi.
• Crème fraiche este o smantana lasata sa se maturizeze si sa fermenteze, ca sa se ingroase si sa dezvolte un gust usor picant. Din cauza texturii sale bogate, este nevoie de o cantitate mica pentru a da aspectul cremos final al piureului.
 
Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro
</p>
Vote it up
143
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza