Crochete de orez cu mozzarella

Numite suppli in Italia, crochetele se bazeaza pe un risotto clasic, in care sunt invelite mici gogoloaie de mozzarella
 
<p>
Portii: 4 (8 crochete)
Timp de preparare: 35 de minute, plus racirea
Timp de gatit: 30–40 de minute

Ingrediente:

1 lingura ulei de masline extra virgin
1 ceapa mica tocata
200 g orez de risotto
3 linguri vermut sec
600 ml bulion de legume fierbinte
1 ou batut
30 g parmezan proaspat ras
55 g firimituri fine de paine alba (pesmet), din paine veche de 2 zile
55 g mozzarella taiata in 8 cubulete
sare si piper

Pentru servit:
100 g frunze tinere de spanac
feliute de lamaie

Preparare:

Se incinge uleiul intr-o cratita, se adauga ceapa si se caleste incet, timp de 5 minute, pana se inmoaie. Se adauga orezul si se amesteca bine, astfel ca boabele sa se unga cu ulei. Se adauga vermutul si se fierbe pana ce acesta s-a evaporat aproape complet.

Se adauga un polonic de bulion de legume fierbinte si se fierbe incet, amestecand des, pana cand lichidul a fost absorbit. Se continua adaugarea de bulion, cate un polonic o data, ameste-cand frecvent si lasand ca lichidul sa fie absorbit inainte de fiecare adaugare. Timpul total de fierbere ar trebui sa fie 15–20 de minute. Risotto-ul este gata cand orezul este fraged, dar boabele inca ferme, iar textura umeda si cremoasa.
Se ia cratita de pe foc si se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Se adauga oul si parmezanul, se amesteca, apoi se lasa sa se raceasca complet.
Se incalzeste cuptorul la 200 °C. Se incinge in cuptor un vas termore-zistent, sau o tava de copt, unsa cu ulei. Se amesteca firimiturile, pe o farfurie mare, cu putina sare si piper.
Se pune risotto-ul, impartit in 8 gramajoare, pe un fund mare de lemn. Se preseaza un cub de mozzarella in mijlocul fiecarei portii, apoi se inveleste complet cu orez. Cu mainile, se modeleaza fiecare gramajoara de orez umpluta, ca o crocheta de forma unui ou.
Se tavalesc crochetele prin firimi-turile asezonate pana ce sunt complet acoperite. Se pun crochetele in cuptor, in vasul termorezistent sau pe tava de copt, timp de 30–40 de minute, intorcandu-le la jumatatea acestui rastimp, astfel ca sa se rumeneasca uniform si sa se faca crocante.
Se asaza cateva frunze tinere de spanac pe fiecare farfurie; peste acestea se asaza cate 2 crochete. Se servesc imediat, storcand feliute de lamaie peste ele.

Avantaje:

• Branza mozzarella are continut de grasimi mai scazut decat al multor alte tipuri de branza – Cheddar are un continut mediu de 34,4 g la 100 g, in timp ce aceeasi cantitate de mozzarella contine doar 2,1 g.
• Spanacul crud este o buna sursa de beta-caroten si de vitamine A si C, antioxidanti care protejeaza impotriva bolilor de inima si a cancerului.

Cateva idei:

• Ingropati o frunza proaspata de busuioc sau de salvie in fiecare crocheta, cu mozzarella.
• Transformati reteta intr-o masa de pranz pentru 3 sau 4 persoane, servind crochetele cu un sos aromat de rosii sau de ardei grasi rosii, si cu o salata verde, crocanta, ca garnitura.
• Desi traditional se foloseste branza mozzarella, poate fi inlocuita cu Dolcelatte, Brie, Camembert sau taleggio.
• Preparati crochete de orez cu carnati chorizo. Gatiti risottoul ca in reteta principala, dar adaugati 2 linguri de salvie proaspata, tocata, sau 2 lingurite de salvie uscata, in locul parmezanului. Taiati un carnat chorizo de 65 g in 8 feliute si prajiti-le intr-o tigaie 5 minute, sau pana se fac crocante. Scurgeti-le pe prosoape de hartie. Umpleti fiecare crocheta cu o felie de chorizo in locul cubului de mozarella. Serviti crochetele pe un pat de frunze de ruccola, ornate cu cateva rosii cherry taiate in jumatate.
 
Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro
</p>
Vote it up
171
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza