Croafne banatene

De sarbatori, vedetele dezvaluie retete de la bunicile lor si amintiri despre acestea. Azi, amintiri de la Dan Negru
 
<p>Cele mai frumoase amintiri legate de bunica mea? Hmm, mi-e greu sa spun. Si asta pentru ca intreaga mea copilarie e legata de bunica, nu exista doar una, doua sau trei amintiri.
Sunt foarte multe.
Cert este ca bunica a fost persoana care intotdeauna mi-a dat un echilibru. Echilibru pe care il regasesc acum la Dara, fetita mea. Orice s-ar fi intam­plat, imi spunea mereu ca totul o sa fie bine. Nu era neaparat o vorba de duh, ci mai degraba o liniste pe care mi-o transmitea mereu.
Inainte de Craciun, imi amintesc cum mergeam cu bunica la cumparaturi, pentru ca vroiam sa imi ia jucariile pe mi le do­ream. Asta era singura si  ma­rea mea grija: cadourile. Apoi, il asteptam cu nerabdare pe Mosu'.
Nu-l tin minte pe Mos Gerila, in casa noastra era mereu Mos Craciun. Petreceam Sarbatorile ascultand colinde printre parazitii de la Radio Europa Libera sau la un casetofon polonez. Cea mai buna reteta a bunicii erau croafnele banatene, pentru care bunica cernea mai intai faina si, copil fiind, mi se parea ca tot framanta si framanta...
Mi-e dor de Craciunul din copilarie, cu prajiturile de casa. Iata si reteta bunicii de croafne banatene, sau gogosi, asa cum le facea bunica

Ingrediente

faina (500 de grame)
galbenus de ou (doua)
lapte (o cana)
drojdie (o lingura rasa)
unt (60 de grame)
zahar vanilat (un plic)
zahar (doua linguri)
sare
ulei pentru prajit
zahar pudra

Preparare

Se cerne faina si se dizolva drojdia cu zaharul in putin lapte cald. Bunica facea o maia cu putina faina, galbenusurile le freca cu sare si le dizolva in restul de lapte, dupa care incepea framantatul, adaugand maiaua si putin cate putin din laptele cu galbenusuri. Se framanta pana cand alua­tul se face neted. Se adauga apoi untul topit, cate putin, pana cand aluatul il absoarbe pe tot. Aluatul se aseaza intr-un vas uns cu ulei, care se acopera cu un prosop caldut si se lasa sa creasca la loc cald, ferit. Dupa ce se dospeste, se rastoarna pe un fund de bucatarie uns cu ulei, se intinde si se taie cu un pahar. Croafnele astfel formate se aseaza intr-o tava acoperita cu hartie si se lasa la crescut inca 30 de minute. Se prajesc apoi in ulei incins si, cand se rumenesc, se scot si se pudreaza cu zahar.</p>

Vote it up
370
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza