Cretusca este eficienta in tratarea simptomelor gripei

Cretusca este bogata in tanini, flavonoide si un ulei esential aromat
 

Raspandita in zonele temperate ale Europei si Asiei, cretusca iubeste locurile umede, unde atinge inaltimi de circa doi metri. Frunzele ca de feriga, adânc zimtate, grupate in manunchiuri, cresc alternativ pe tulpina scobita, brazdata de vene rosii. Florile au culoarea cafelei cu lapte si miros dulce. Datorita aromei, erau o mirodenie populara pentru beri si vinuri in Evul Mediu.

Compusii activi. Cretusca este bogata in tanini, care ii dau si gustul ei astringent. Mai contine flavonoide si un ulei esential aromat, constituit in principal din salicilati cu efect antiinflamator.

Utilizari medicinale. Cretusca este de eficienta in tratarea simptomelor gripei, a durerilor de cap, de dinti si a celor articulare, provocate de reumatism si guta. Ea poate stimula si sudoratia. Salicilatii ii confera efectele antiinflamatorii si cicatrizante, iar flavonoidele contribuie si ele la aceste actiuni, ca si la calmarea spasmelor musculare si la vindecarea problemelor tractului digestiv, inclusiv a ulcerelor gastrice. Studiile efectuate au confirmat efectele benefice ale plantei in tratamentul ulcerelor gastrice. Cretusca are proprietati antibacteriene si cicatrizante, in care taninii si flavonoidele joaca un rol major. Timp de secole, a fost prescrisa pentru tratarea infectiilor tractului urinar si ca diuretic, fiind recomandata in cazurile de obezitate si de retentie de apa.

Preparare si dozaj:
• In tratamentul gripei, durerilor de cap, reumatismului si al retentiei de apa. Infuzie: Puneti o lingura de planta la o cana cu apa care incepe sa fiarba. Acoperiti, lasati sa infuzeze timp de 10 minute si strecurati. Beti 3-4 cani pe zi, prima pe stomacul gol. Tinctura (1:4 in alcool 25%): Luati 20 de picaturi in apa, de 3 ori pe zi, dupa sau intre mese.
• In tratamentul durerilor articulare. Compresa: Faceti o infuzie ca mai sus. Aplicati-o pe o compresa, pe aria afectata, de 3-4 ori pe zi.

Vote it up
181
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza